FOTO: LILLIAN LUNDIN
Bilden med miljöpristagarna fr v Kjell Bond och Per Lindberg från Leksands fågelklubb samt Peter Turander och Irina Röjås från Orsa skogsgrupp.
FOTO: LILLIAN LUNDIN
Nya styrelsen är samlad.

Avtackning av ordförande vid länsstämma i Siljansnäs

Leksand 2025-04-16 av Lillian Lundin

Årets länsstämma för Naturskyddsföreningen Dalarna gick av stapeln i vackra Siljansnäs. Årsmötet leddes av Ulrika Liljeberg, riksdagsledamot och tidigare kommunstyrelsens ordförande i Leksand.

Styrelsen fick följande sammansttäning.
Ulf Jernberg, Våmhus (kvarstår, Lise Mortensen, Leksand (nyval), Björn Tengelin, Rättvik (omval), Bertil Helmersson, Öje (kvarstår), Richard Holmqvist, Falun och Leksand (nyval), Lovisa Sundström, Nusnäs (nyval), Olle Rydell, Borlänge (kvarstår), Sanna Landgren, Sågmyra (nyval), Ganime Stålenhag, Gagnef (nyval)
Kåre Olsson, Skattungbyn blev omvald till revisor.
Mattias Ahlstedt avtackades efter 10 år som länsordförande och tyvärr valdes ingen ny ordförande.
Välförtjänta miljöpriser delades ut med följande motiveringar:
Leksands fågelklubb som får kommunen att blomstra och fåglarna att fortsätta kvittra. Leksands fågelklubb har sedan starten 1976 bedrivit ett aktivt föreningsarbete för både fågel- och naturskydd. Föreningen genomför inte bara utflykter och bildvisningar utan även örnutfodring, ringmärkning, driver holkprojekt och verkar folkbildande. Vad vore Limsjön och Leksands fågelliv utan eldsjälarna från den blivande 50-åringen?
Orsa skogsgrupp är ett hoppfullt ljus i det svenska skogsbrukets mörker. Dessa skogshjältar fortsätter enträget att inventera arter, dokumentera och rapportera lagöverträdelser till myndigheter och markägare. Livet i Orsas skogar behöver dessa eldsjälar som kämpar för det som annars riskerar att gå förlorat. Dalarna och världen behöver fler människor som inte ger upp när det råder både natur- och klimatkris!
Miljösvikarpriset gick till:SJ för att de inte längre miljömärker sina resor med Bra Miljöval. Sveriges och världens politiker i stort väljer att blunda för den klimatkris vi befinner oss i. Då blir SJ:s agerande att lämna Naturskyddsföreningens miljömärkning ytterligare en besvikelse och ett svek för alla oss som vill färdas kollektivt och klimatsmart.
Eva Bååth Holmqvist berättade om Natursnokarna, Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet. Natursnokarna riktar sig till barn mellan ca 3-10 år och deras vuxna som leker och lär tillsammans eller bara är, i naturen.
– I Falu Natursnokar träffas vi sju gånger per år kring olika teman som djuren på vintern, fåglar och knoppar. På den mer fria tiden kan det vara skattjakt, att få hemliga uppdrag eller gå en tipspromenad. Det är gratis och vi fikar tillsammans – ibland bjuder humlan på blåbärskaka. Vi är fyra pensionärer som är ledare, men nyligen fick vi tillskott av en ledare på 12 år.
Förutom Falu-gruppen är grupper på gång i Orsa och Ludvika m fl. Den 10 maj anordnas en ledarkurs på Tomteland utanför Mora Natursnokskiurs – Naturskyddsföreningen.
Som avslutning höll de nyblivna miljöpristagarna i Leksands fågelklubb en mycket fin bildvisning med spännande och roliga berättelser om fåglarna runt knuten i Leksand. Många tittade även på Naturums vackra och informativa utställningar samt njöt av utsikten från tornet i det soliga och ljumma vädret.