Maya van den Berg, Julia Karlsson, Miriam Landolsi, Smilla Pistemaa Blomkvist, Anastasia Strid, Isabella Fontell-Hultman, Sonia Landolsi, Kornelija Cecko, Elsie Larsson, Victoria Pujol och Freja Andersson är väldigt glada över att kulturskoleverksamheten kommer att fortsätta som tidigare. Foto: Mårten Lång
Anders Olsson är samordnare för för kulturskolan. Foto: Mårten Lång
Sonia Landolsi, Elsie Larsson, Victoria Pujol, Freja Andersson, Kornelija Cecko och Isabella Fontell-Hultman har precis avslutat ett danspass. Foto: Mårten Lång

Elever och lärare andas ut efter oroliga veckor

Det har varit några oroliga veckor för lärare och elever i Skinnskattebergs kulturskola. Men efter kommunfullmäktiges beslut står det klart att det inte blir några neddragningar på verksamheten: — Läget har varit väldigt, väldigt allvarligt. Jag är djupt tacksam för att vi kan köra vidare med den verksamhet som når så många barn och ungdomar i kommunen, säger kulturskolans samordnare Anders Olsson.

Kulturskolan och Kulturhuset Korpen har en central plats i Skinnskatteberg. Och det inte bara geografiskt.

I landet som helhet går drygt tio procent av grundskolans elever till kulturskolans verksamheter. I Skinnskatteberg är motsvarande procentsats över 50.

— Det finns en rad förklaringar till detta. Dels måste jag berömma våra lärare; sen är verksamheten avgiftsfri och vi har ett stort utbud för att vara en så liten skola. Totalt erbjuder vi nästan 30 kurser. Utöver musikundervisningen i grundskolan kommer det elever hit på frivillig basis för att undervisas i musik, teater, dans, film och ljudskapande, säger samordnaren Anders Olsson.

Skinnskattebergs kommun har stora ekonomiska utmaningar. I majoritetens förslag till budget för 2025 fanns det besparingar inom kulturskoleverksamheten på totalt sett en heltidstjänst.

Ett 30-årigt samarbete med Fagersta kommun skulle avslutats (detta motsvarande en halvtidstjänst fördelad på två personer) samt ytterligare en halvtidstjänst.

Under de senaste veckorna har det gjorts konsekvensanalyser, skrivits en rad insändare och för ett par veckor sedan genomfördes ett fackeltåg med 250 personer för att visa missnöje mot förslaget.

Och på senaste kommunfullmäktigemötet fattades beslut om att neddragningarna inom kulturskoleverksamheten för 2025 inte kommer att genomföras:

— Vi har varit väldigt oroliga. Läget har varit väldigt, väldigt allvarligt. Om besparingen genomförts hade det varit ett dråpslag för vår verksamhet. Det hade inneburit att vår personal gått från sju till fyra. Våra lärare är multikompetenta, jobbar med en rad olika områden så vårt utbud hade sjunkit med 65 procent, och den stora bredd som vi har är en av våra styrkor. Beslutet hade inneburit att vi ”tappat” 80 av de 180 elever som går hos oss. Plus att vi inte hade kunnat genomföra lågstadieundervisning på det sätt vi gjort och vill göra. Och där finns vår rekrytering framåt, säger Olsson.

När Dalabygden är på plats har Sonia Landolsi, Elsie Larsson, Victoria Pujol, Freja Andersson, Kornelija Cecko och Isabella Fontell-Hultman som går på mellanstadiet precis avslutat en danslektion:

— Det känns jätteskönt att det inte blir några förändringar här på kulturskolan. Vi har varit lite oroliga när vi fått höra om de planer som funnits. Det har pratats mycket om det här, och vi är ju ofta här på kulturskolan. Dels på musiken i skolan, men sen också på en del raster och även efter skolan. Vi trivs här, det är kul och bra lärare, säger tjejerna som i flera fall var aktiva delar i det fackeltåg som genomfördes för ett par veckor sedan.

Nu när det står klart att det inte blir några förändringar; hur påverkar det er verksamhet?

— Vi vill fortsätta med det arbetet och den verksamhetsidé som vi har arbetat fram. Bland annat vill vi få igång en fast verkstadsverksamhet där elever från säg 11-12-årsåldern kan komma hit och träna och repetera även utöver sin undervisningstid. Plus att vi skulle vi vilja vara ännu mer närvarande i hela kommunen, alltså inte bara här i Skinnskatteberg. Undervisningen kommer att vara här även framåt, men vi vill exempelvis åka ut och spela i alla delar av kommunen, säger Olsson och fortsätter:

— Sen utöver själva undervisningen så har kulturskolan mycket tack vare våra lärare en stark social dimension, det gör kulturskolan till en trygg och stabil plats. Vi gör mer än att bara undervisar ungdomar i dans eller att spela skalor med sitt instrument. Vi är en del i det sociala kitt som är så viktigt i ett samhälle.