Dalabygdens vd: Därför tror vi på papperstidningen

​Vi på Dalabygden vill rikta ett varmt tack till er alla. Ert stöd och engagemang är ovärderligt för oss! Vi är stolta över att kunna erbjuda er en tidning i både pappersform och digitalt varje vecka, där vi berättar om angelägna lokala nyheter från landsbygdens många kommuner runt om i vårt fantastiska Dalarna och som ni för det mesta bara kan läsa om i Dalabygden.

Kära läsare, tidningen Dalabygden startades 1946 och har nu i 78 år varit en röst för landsbygdens männi-skor. Fokus har sedan starten legat på landsbygden men som bekant nyhetsrapporterar Dalabygden även om mycket annat.

Jag har många år bakom mig inom mediebranschen och jag förvärvade Dalabygden 2011 av Olle Wärmlöf.

Jag har sett det som ett förtroende att få förvalta denna anrika nyhetstidning och ge er läsare intressant lokalt förankrad läsning från Dalarnas 15 kommuner och där vi då, till skillnad från många andra, tar oss längre ut i bygderna utanför central-orterna och de större städerna.

Hela dagstidningsbranschen har förändrats genom åren. Men den utveckling som pågår sedan ett tiotal år tillbaka är den mest genomgripande sedan Dala-bygden startades.

Det handlar bland annat om att många i dag hämtar sina ”nyheter” från X, Tiktok, Instagram eller Facebook utan att tänka på att det huvudsakligen är andras åsikter man tar del av och inte någon granskande journalistisk nyhetsrapportering.

Det handlar om att allt fler läser sin tidning digitalt, om strukturförändringar som gör att några stora mediejättar vuxit fram, om konkurrens om lokala och regionala annonsintäkter från multi-nationella företag som Google och Facebook, om skenande kostnader för att dela ut papperstidningar och nu även ett nytt statligt system för mediestöd som ersatt det gamla presstödet.

Den nyhetsrapportering vi levt med och som är grundad i opartiskt granskande journalistik är i dag utmanad.

Då måste vi alla vara vakna och värna vår fria press så att vi fortsatt kan granska och rapportera ärligt och osminkat om vad som händer i våra bygder.

Även Dalabygden påverkas av den här utvecklingen och behöver göra förändringar. Framför allt de ökade kostnaderna för att dela ut tidningen och minskat mediestöd har inneburit stora ekonomiska påfrestningar. I takt med att fler enbart läser sin tidning digitalt blir kostnaden per exemplar för att dela ut papperstidningen betydligt högre.

Gällande det statliga stödet innebär det nya systemet, förenklat uttryckt, att alla nyhetstidningar kan ansöka om medie-stöd, i motsats till det gamla systemet då bara ett mindre antal tidningar var stödberättigade. Många fler ska dela på stödet, som därmed blir betydligt lägre per tidningsföretag. Dalabygden fick del av det gamla presstödet ända sedan det infördes på 1970-talet och det nya stödet gör att våra intäkter minskar.

Även många andra tidningar tvingas till stora förändringar.

Tidningsföretag på olika håll i landet har slutat dela ut papperstidningar helt på vissa landsbygdslinjer, för att kostnaden blivit för hög i relation till prenumerationspriset. I stället har läsarna hänvisats till digitala prenumerationer.

På andra håll har man minskat antalet dagar som papperstidningen utkommer och hänvisar i stället mer till webben.

Dalabygden behöver minska sina kostnader och öka intäkterna, för att kunna se framtiden an med tillförsikt. Vi tror starkt på lokal journalistik och vill fortsätta att rapportera från framför allt landsbygden och de mindre landsbygdskommunerna och orterna, som hamnat mer eller mindre i medieskugga i Dalarna.

Vi vill göra det även i form av en pappers-tidning därför att vi tror att du och många andra läsare uppskattar att få en klassisk papperstidning hem i brevlådan.

Därför har vi valt att hålla fast vid papperstidningen och i stället göra andra mindre förändringar.

Under hösten 2024 har vissa förändringar genomförts.

Kanske har du inte ens märkt av det, vilket i så fall är väldigt positivt. Andra förändringar påbörjas i januari 2025. Vi beskriver dem mer i detalj på annan plats i tidningen.

Det här är åtgärder för att se till att Dalabygden ska kunna fortsätta berätta om livet på landsbygden i vårt fantastiska Dalarna och naturligtvis mycket annat under många år framöver.

Med dessa ord vill jag sätta det hela i ett sammanhang och uttrycka allas vår förhoppning att du även i framtiden ska vilja läsa Dalabygden och följa vår lokala nyhetsbevakning från din kommun, och även många andra kommuner i länet.

Det finns ju så mycket intressant och spännande att berätta om – hela tiden.

Väl mött i spalterna!