Anders Axelsson och Bo Enström från Äppelbo fiskevårdsområdesförening på en av de tre bryggorna vid Bytjärn som är föreningens populära put and take-fiskesjö. Foto: Jon Norberg
En slogbod som är tillgänglighetsanpassad med sittplatser och grill. Dessutom fyller föreningen på med ved. Ställplatser för ett par husbilar finns. Foto: Jon Norberg
Ett fräscht och välskött dass som också är tillgänglighetsanpassat. Byggt av Sven-Åke "Niklas" Andersson. Foto: Jon Norberg

Put and take-fiske i Äppelbo lockar många

Att fiske är en populär fritidsaktivitet har Äppelbo fiskevårdsförening förstått. De har satsat på att göra fisket tillgängligt för så många som möjligt.

Inom sitt område har de många fina fiskevatten, men populärast är Bytjärn där man bedriver put & take-fiske.

Dalabygden träffade två av styrelsemedlemmarna, ordförande Anders Axelsson och kassören Bo Enström, som är glada över utvecklingen.

– Bytjärn är väl hjärtat i vår verksamhet, säger Anders Axelsson. Det är den som det är mest drag kring. Dels är den lättillgänglig och dels har vi marknadsfört den via Facebook.

Föreningen har gjort i ordning platsen med bryggor, slogbod och dass.

– Jag tyckte att det var synd att den skulle vara så anonym så jag startade en facebookgrupp. Sedan har både vi och fiskare bidragit till att göra den så populär. Vi får mycket beröm för att det är fint här.

Att fiskarna själv är skötsamma och vårdar platsen vill Bo Enström ge dem en eloge för.

– Vi fiskekortskontroller ett par gånger i veckan och det är ytterst sällan någon som försöker fuska och inte köpa kort.

Även om det finns flera fiskarter i Bytjärn så är det regnbåge som gäller för fisket.

– Vi sätter ut ungefär 150 kilo varannan vecka.

Troféfiskar

Ibland lägger man i lite extra stora regnbågar.

– När det finns så brukar vi beställa lite extra stora också, tillägger Anders. Senast lade vi i 50 kilo stora som man brukar kalla troféfiskar. Det är kul att veta att man plötsligt kan få en stor bamse bland alla andra som är ungefär lika stora.

Ett annat fiskevatten där föreningen sätter ut fisk är Igeltjärn, men där bedrivs inte put and take-fiske.

– Den är också lika fint iordninggjord och där sätter vi ut öring och röding en gång per år.

Det finns en tjärn som man delar på med Malungs fiskevårdsförening.

– Den heter Tosktjärn och rået går mitt i tjärnen. Där sätter vi också ut öring, varannat år vi och varannat å Malung.

Det är många timmar som Bo, Anders med flera lägger ner varje år på att vårda föreningens vatten och anläggningarna runt fiskeplatserna.

– Vi tycker att det är kul att hålla på när folk kommer och trivs här. Vi har ju också en hustomte, Sven-Åke ”Niklas” Andersson, som bygger allt åt oss – slogbodar, bryggor, bänkar, dass och allt vi behöver.

Glada människor

Jobbet leder också till många roliga möten, tillägger Anders.

– Glada människor och nya bekantskaper. Vi vill visa upp det som finns, helt enkelt.

Det har satts i fisk i Bytjärn sedan 80-talet.

– Men det var länge ganska anonymt, minns Bo. Så vi sa att antingen lägger vi ner eller så satsar vi – och vi valde det senare.

Hur mycket fisk det finns i sjön är omöjligt att veta.

– Det enda vi vet är att vi sätter ut regnbåge regelbundet, säger Anders. Man brukar säga att de som fiskar inte drar upp mer än 60 procent av det som sätts ut, så det borde finnas gott om fisk. Men vi vet inte vilken livslängd regnbågen har. Den förökar sig inte naturligt i sjön och hör ju egentligen inte hemma i svensk fauna över huvud taget.

Husbilsgäster

Trots att Bytjärn ligger några kilometer från E16 är det många som hittar till sjön, förklarar Bo.

– Vi har en hel del husbilsgäster och många långväga som kommer tillbaks fler gånger varje sommar.

Anders kan konstatera att intresset för att fiska ökade rejält under pandemin.

– Man kunde ta sig ut och umgås på andra vis. Det är folk här i byn som aldrig blött en krok men gjorde det då. Sedan dess återkommer de regelbundet.