Ram Sen Thakuri växte upp i självhushållningsmiljö i en fattig jordbruksbygd i Nepal. Redan vid 12 reste han till Katmandu och började jobba på hotell. Senare blev han bergsguide – och förälskade sig en svensk vandrare; en flicka från Ockelbo.
Sedan dess har de vandrat tillsammans: sedan flera decennier är de nu gifta och bor på en gård väster om samhället. Lotta jobbar som datatekniker och Ram sköter flera hektar stora grönsaksodlingar – alltsammans ekologiskt och Krav-certifierat.
Ram, som idag levererar grönsaker till bland annat lyxkrogar i Stockholm, har gjort en anmärkningsvärd livsresa. Han växte upp i en bergsby där man odlade säd och grönsaker och levde på det jorden gav. Det fanns ingen el, och vatten hämtades i en brunn flera kilometer bort. Redan som liten pojke deltog han i gårdens arbete – och redan som liten vande han sig vid att bära tunga packningar i bergig terräng.
Bärare på expeditioner
Från tolv års ålder bodde han ensam på ett hotell i Katmandu som erbjöd arbete. Han diskade, han lagade mat, han städade. Han tränade engelska genom självstudier och umgänge med turister. Från 15-årsåldern fick han följa med turister som bärare på långa vandringsexpeditioner, ofta upp till flera tusen meters höjd.
-Med två amerikanska kvinnor var vi ute en månad i bergen. Vi var tre nepaleser som bistod dem: en kock, en guide och så jag, som bärare.
Senare kom två svenska tjejkompisar, en från Ockelbo och en från Lingbo. Ram var guide på Himalayturen. Två veckor visade han dem runt här vid ”världens tak”.
Till att börja med hade de planer på att bosätta sig i Nepal, kanske starta en resebyrå, men det blev Ockelbo. Till att börja med fick Ram arbete på ett bageri inne i samhället.
Idag har han frilansodlingar på nästan två hektar hemma på gården – ett arbete som vuxit till att bli mer än heltidsarbete. Idag odlar han mer än hundra sorters grönsaker.
-Intresset för ekologiska grönsaker bara ökar och allting säljer bra, säger Ram.
Ofta pratar han i telefon med sin gamla mamma och de sju syskon som finns kvar i livet hemma i Nepal.
Mycket byråkrati i Sverige
En stor skillnad mot det odlingsarbete han minns från barndomen är att det överallt fanns så mycket folk ute på åkrarna. Här arbetar han till stor del ensam.
-Det är också väldigt mycket byråkrati här. Mängder av papper ska fyllas i, och ofta gäller det småsaker.