Åderbråck i benen – en vanlig åkomma

Trasiga eller spruckna blodkärl är ett relativt vanligt fenomen som ofta ärvs från en av föräldrarna. Det är också vanligare när man blir äldre.

Detta innehåll är en annons.

Trasiga eller spruckna blodkärl är ett relativt vanligt fenomen som ofta ärvs från en av föräldrarna. Det är också vanligare när man blir äldre.

Åderbråck i benen – en vanlig åkomma

Åderbråck är en de vanligaste sjukdomen bland svenskar. Det är synliga, vridna och förstorade vener på benen strax under huden. Storleken är på ungefär. 3-4 mm i diameter.

Åderbråck är synliga vener

Venernas funktion är att transportera blodet tillbaka till hjärtat. Det är dessa vener som syns genom huden när du har åderbråck. Pga. att klaffarna inte fungerar lika bra får man försämrad blodcirkulation som leder till att venerna sväller. Det sker ofta på benen.

Åderbråck är ärftligt och vanligt

Åderbråck är ärftligt. Vissa har anlag för att utveckla det och andra inte. Det är också en ökad risk att drabbas av åderbråck för gravida och överviktiga personer. Den vanligaste korrelationen är dock åldern – med ökad ålder ökar risken för att drabbas.

Runt 15-30 procent av den vuxna befolkningen i Sverige drabbas av åderbråck. Dock kan det även förekomma för dig som är yngre om du har sjukdomen i familjen.

Åderbråck i benen

Åderbråck sätter sig ofta på benen. Att lida av åderbråck benen är både störande och uppfattades av många som fult. Ett bra tips för att lindra problemen är att använda stödstrumpor. Försök heller att inte sitta still för länge – det är bra att röra på sig då och då. Är du överviktig är det bästa du kan göra för att lindra problemen att gå ner i vikt.

En varierad och hälsosam kost är bra för att lindra problem med åderbråck. Se till att du får i dig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver – speciellt om du redan lider av problemen.

Åderbråck kan vid vissa tillfällen kräva ett besök hos en läkare

Även om åderbråck i majoriteten av fall inte är farligt finns det tillfällen det bör kollas upp hos en läkare.

  • Om du märker kraftiga färgskillnader där vissa delar av benet blir väsentligt mörkare än andra
  • Om huden börjar klia och du får eksem
  • Sår som uppstår som inte är kopplat till att du ramlat eller en olycka