Orsaförfattaren tilldelades Augustpriset

Orsaförfattaren Tony Samuelsson är årets Augustprisvinnare. Detta i kategorin Årets svenska skönlitterära bok med sin Kungen av Nostratien.

I dag var det dags för Augustprisutdelning. Och i kategorin Årets svenska skönlitterära bok blev det seger för Orsaförfattaren Tony Samuelsson.

Tony Samuelsson bokdebuterade 1989 med Seymor. Sedan dess har det med något enstaka undantag kommit böcker ungefär vartannat år fram till 2014, då hans sextonde bokutgivning skedde. Detta med Kafkapaviljongen.

Väntan på den sjuttonde romanen blev lång. Närmare bestämt tio år.

— Jag skrev på en roman under flera år. Eller man kan säga att jag harvade på. Det var en roman på 5-600 sidor som var smärtsamt jobbig att skriva. Det tog ganska lång tid att inse att jag inte skulle kunna fullfölja den. Jag har även tidigare valt att ”pausa” skrivandet av en bok sedan ta upp arbetet ett par år senare. Men nu valde jag att plocka ut öppningsscenen i den boken och göra det till storyline i den här boken, säger Tony Samuelsson.

Denna scen handlar om en ung författare som får i uppdrag att skriva en roman åt en bästsäljande författare; det är först när han kommer på förlaget som han får informationen om hur uppgiften ser ut.

Detta blir inledningen på Kungen av Nostratien som släpptes i början av februari i år, och som nu alltså Augustprisbelönats i kategorin Årets skönlitterära bok.

Nomineringstexten lyder: ”En modstulen proletärförfattare får i uppdrag att fylla ut ett antal oförklarliga luckor i en bästsäljande författares manus. Så inleds Kungen av Nostratien, en vindlande bladvändare som rör sig lika säkert mellan genrer som på Stockholms gator. Tony Samuelsson skriver med skärpa och humor om vänskap, klass och inte minst om kampen för att finna ett språk”.

Kände du redan under skrivprocessen att detta var en bok som skulle röna uppskattning?

— Detta var en bok som till skillnad mot den kraschade boken var väldigt rolig att skriva, och jag kände att jag var på rätt spår. Att det sen skulle bli en bok som får fina recensioner och nu vara en av de sex nominerade skönlitterära böckerna i konkurrens med omkring 150 andra böcker är ju inget man på förhand kan veta. Men som sagt; det var en bok som gick lätt att skriva och som man kan säga är tillbakadraget humoristisk, säger Samuelsson som är uppvuxen i Karlskrona; har bott i Stockholm och sedan mitten av 1990-talet är det Orsa som är hemma:

— Min mamma är född i Orsa; mormor och morfar bodde i Slättberg och jag var mycket i Orsa som barn. I mitten av 1990-talet flyttade vi in i en sommarstuga som min pappa byggt. Vi bodde i sommarstugan under ett år, det var inte så varmt på vintern kan jag säga. Sedan flyttade vi till ett hus som vi skulle renovera och som vi fortfarande håller på att renovera. 

Är det Orsa som du ser som hemma?

— Absolut, jag har ju bott här i närmare 30 år, och det är här jag skriver det mesta. Sen är det kul att åka till Stockholm ibland. Men jag trivs väldigt bra här i Orsa.

Övriga nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok var Linus Gårdfelts ”Brorsan, Krabban och Lädret”; Agri Ismaïl ”Hyper”; Hanna Rajs ”Samma mamma”; Karolina Ramqvist ”Första boken” samt Mirja Unges ”Hundnätter”

Bildtext: Tony Samuelsson har tilldelats Augustpriset. Foto: Sara Mac Key