Landshypotek Bank är kanske den för landsbygdens befolkning minst kända banken trots att dess rötter är mycket gamla. Vad är det för bank och vilken roll spelar den för hushållens och de många småföretagens vardag?
Jag har i några ledare under sommaren berättat lite om de lokala banker som verkar för landsbygdens framtid – inte sällan i medial skugga. Affärsbankerna – de fyra eller fem stora – ger med hjälp av sina överdådiga annonser ett intryck av att de håller landsbygdens tryggt under armarna. Ingenting kan emellertid vara mer felaktigt sett till verkligheten. Under senare år har de stora bankerna mest gjort sig kända som nedläggningsexperter av lokalt fungerande bankkontor.
Swedbank och Handelsbanken har slaktat stora delar av sina lokala enheter under senare år och dessförinnan gjorde Nordea detsamma.
Det som återstår efter dessa relativt dramatiska händelseår är växande lokalt orienterade banker som sparbankerna, Länsförsäkringar Bank och Landshypotek Bank. Den senare banken har under 2000-talet vässat sina instrument betydligt och finns nu i hela landet med kontor och lokala ombud. Banken, som är medlemsägd, började sin succéresa som kreditinstitut för landsbygdens jordbrukare och skogsägare med start 1836. Banken är en medlemsägd ekonomisk förening med cirka 34.000 medlemmar.
Banken går mycket bra ekonomiskt sett och delar i år ut 244 miljoner från överskottet förra året till sina medlemmar – den största utdelningen i bankens historia. Krediterna går till viktiga investeringar hos jordbrukare och skogsägare och deras boende. Därutöver finns det sparverksamhet och en del andra bank- och försäkringstjänster. Bankens huvudkontor finns i Linköping och Stockholm med 19 väl spridda kontor från Lund/Kristianstad till Östersund/Skellefteå och därutöver ombud i hela landet.
Banken har vissa likheter med flertalet av de lokala sparbankerna samt Länsförsäkringar Bank. De är demokratiskt styrda, är fokuserade på landsbygden i hela landet, kunderna får ta del av uppkomna ekonomiska överskott och är den avgjort största finansiella tryggheten för landets småföretag.
Genom sin medlemsinriktade kreditgivning är bankernas risknivå relativt liten. LH Bank är en trygg bank för landsbygden!