Det som inte utvecklas det avvecklas

Vad gör du för att må bra? Det här är ett ämne som jag tycker är väldigt intressant. Att hitta sin person och utveckla den. Vetskapen av att det alltid går att bli bättre. Men det är ju såklart också lite utav ett stressmoment. En prestation. Ett krav. Men det kan också vara bränslet i ens motor. Att orka framåt. Att arbeta med sin självutveckling tror jag är en viktig del i att må bättre. En av fler parametrar är värt att tillägga.

Att arbeta med sin självutveckling är en kontinuerlig process som pågår hela livet. Läs det igen. Att arbeta med sin självutveckling är en kontinuerlig process som pågår hela livet.

Kändes det spännande, eller bara jobbigt?

Oavsett så tänker jag att det innebär att det verkligen är värt att prioritera tid till det. Tiden vi har på ett dygn är exakt lika lång för alla. Även fast det ibland inte känns som det. Det handlar mer om hur jag väljer att spendera den.

Men vad ska jag göra för att arbeta med den delen? Någonstans tror jag att man måste börja med att rannsaka sig själv. Vem är jag? Hur är jag gentemot andra? Gentemot mig själv? Och hur vill jag vara? Lika viktigt som det är i fotboll är det lika viktigt här att ha mål.

Men ska jag vara helt ärlig så tycker jag det är lite jobbigt att sätta upp mål… jag springer med bollen mellan fötterna över gräsplanen, med siktet framåt. Men jag förstår att motivationen ökar om jag ser målet framför mig, och känner motståndaren i ryggen. Lättare att veta åt vilket håll jag ska springa. För att nå mitt mål.

Det gäller dock att man börjar någonstans. Det krävs arbete. Det krävs tid. Men du gör det bara för dig själv. I grund och botten handlar det väl om att respektera sig själv? Att man förtjänar att må så bra som man bara kan. Att utveckla sig själv och sin potential.

Men det kanske också kräver att du gör saker som känns lite läskiga… Som får dig att känna dig obekväm. Kanske Mr. Tvivel knackar på dörren och vill komma in. Men jag tror att man bara måste gå med på att det är en del av livet. Ju mer jobbigt det känns, desto större utmaning är det, och desto mer växer du.

Och som många vet är livet verkligen inte en dans på rosor hela tiden. Ibland får du en riktig käftsmäll, ibland så hårt att du ramlar ner på backen. Och där får man ligga ett tag. Så länge man tar sig upp, torkar bort smutsen och fortsätter framåt. Mot mål, eller mot spelplanen i första hand. Och sedan blir det halvtid. Tid för återhämtning. Tid för att ladda kraft. Men också reflektera över sin resa.

Det går inte att bara köra, köra, köra. Det går ett tag. Men även där behöver man respektera sig själv. Vad gör du för att må bra?

Som nämnt ovan så är det ett livslångt lärande. Tänk allt vi har varit med om, men också om allt roligt och spännande som vi har framför oss. Hur mycket vi har att lära. Genom egna erfarenheter eller situationer man hamnar i. Men jag tänker också på alla utbildningar, böcker och nu även med hjälp av AI – det finns så sjukt mycket vi kan ta del av för att lära oss. Få fler erfarenheter och kunskaper.

Som livsinspiratören Christer Olsson brukar säga: ”Det som inte utvecklas det avvecklas”.