Tränaren Emil Magnusson, skyttekungen Sebastian Norberg och assisterande tränaren Peter Svensson gläds åt seriesegern. Foto: PeO Karlström
Andreas Hedström är 50 år, spelare och ordförande i Vansbro fotboll. Foto: PeO Karlström
Ett gäng lirare som trivs tillsammans och åter lyft fotbollen i Vansbro. Foto: PeO Karlström
Emil Magnusson sakande fotbollen efter den framgångsrika aktiva karriären. Foto: PeO Karlström
Full intensitet och bollen är alltid med. Foto: PeO Karlström

Vansbro har tagit det första steget mot fyran

Vansbro AIK Fotboll har startat klättringen uppåt i seriesystemet. I fredags säkrades seriesegern i Division 7 efter förkrossande 10–2 mot Älvdalen. Biljetten till sexan är fixad och klubbens första steg uppåt i fotbollens seriepyramid är avklarat.

Målet är hur klart som helst. Vansbro ska tillbaka till Dalafyran och det så snabbt som möjligt.

– Det är i varje fall styrelsens mål, säger lagets populäre tränare Emil Magnusson.

2021 blev det respass ut ur Dalafyran och spel i femman. Säsongen 2022 påbörjades men klubben fick dra sig ur på grund av spelarbrist. Ett tufft slag för fotbollen i Vansbro.

Drivkraften att komma tillbaka var stark. Ung som gammal började träna och när Emil Magnusson tog över tränarskapet fick klubben framtidstro igen. Emil är fostrad i Vansbro innan det blev spel i Brage och sedan i Frej från Täby. 2019 avslutade han den aktiva karriären.

Saknade fotbollen

Emil trivs med sitt uppdrag som tränare.

– När jag varit borta från hetluften ett tag så förstod jag verkligen hur jag saknade fotbollen, säger Emil när Dalabygden besökte Vanåvallen en vacker höstkväll tillsammans med tusentals mygg.

– Bara att gilla läget. De är verkligen på hugget.

Detsamma kan sägas om spelarna på planen. Intensivt, fokuserat och glädje kombinerat med en aldrig sinande energi var menyn för dagen. Tempot var högt och bollen hade en central roll i varje övning.

Kristallklart mål

Och målet för Emil är kristallklart.

– Fokus ligger på att utbilda spelarna, och grabbarna ställer verkligen upp. De ger allt på varje träning och matcherna har varit klart godkända. Med tanke på att vi spelar i sjuan ser det riktigt bra ut. Jag är imponerad. Dessutom har grabbarna oerhört roligt tillsammans. Minst lika viktigt.

Vansbro AIK är ett offensivt spelade lag som gjort 69 mål och bara släppt in tio. Lagets skyttekung Sebastian Norberg har gjort 18 mål.

Om det var spelarbrist i fjol så har intresset varit större än någonsin denna säsong. Truppen är en blandning av ungt och gammalt. Mattias Magnusson, Gabriel Gyllenvåg, Emil Blom och inte minst legendaren i Västerdalarna, Andreas Hedström, som hunnit bli 50 år och dessutom är ordförande i klubben, och står för erfarenheten och tryggheten i laget.

Ljus framtid

Underifrån trycker unga hungriga spelare på, vilket borgar för att fotbollens framtid i Vansbro är minst sagt ljus. Hela klubben andas optimism. Ungdomsverksamheten är riktigt på gång. Klubben har både pojk- och flicklag i seriespel och dessutom ett damlag i division fyra.

Nu har klubben gjort en omstart i resan mot Dalafyran. Första etappen är avklarad och dessutom med bravur. Nu väntar spel i sexan för Vansbros herrar.