En av svensk ishockeys allra största profiler genom tiderna, guldtränaren Curt ”Curre” Lindmark, 79, ler brett när Dalabygden träffar honom i hans och hustruns Gunillas genuint vackra bostad i idylliska Västanhed i Skinnskattebergs kommun.
Lästips:
– Det är ingen överdrift att kalla detta för ett guldställe! Först hade vi huset som ett kärt sommarställe men 2019 bestämde vi oss för att flytta hit permanent.
– Allt skedde av en ren slump när hustrun fick se en annons 2014 om att huset var till salu. Vi träffade mäklaren och sedan tog det bara fem minuter innan vi hade bestämt oss. Det här huset skulle vi bara ha, betonade Curre och Gunilla nickade medgivande.
Under de första åren hade paret kvar radhuset hemma i Västerås men varje ledig stund så begav sig duon till sitt älskade hus i Västanhed. Inledningsvis fanns det dock inga som helst planer på att flytta dit permanent.
– Till slut gick det dock bara inte längre. Hustrun ville nästan aldrig följa med hem och då fanns det bara en sak att göra, nämligen att sälja radhuset och flytta för gott till Skinnskatteberg.
– Det är något som vi aldrig har ångrat, säger de båda i samma mun! Vi fullständigt älskar att vara här ute i den fantastiska naturen som finns här runt oss i alla väderstreck.
Påminner om Skellefteå
En natur som i mångt och mycket påminner om de milsvida skogarna i trakterna runt Skellefteå där Curre år 1944 slog upp sina blå ögon för första gången.
– Vi är naturälskare båda två och detta känns inte minst för mig som ”hemma”.
För Curt Lundmark är detta det andra kära guldstället. Lillehammer i Norge det första. Ingen sann idrottsintresserad har väl glömt 1994 och OS i Lillehammer. Den dramatiska guldfinalen mot Kanada. Först Peter ”Foppa” Forsbergs magiska straff och sedan några minuter senare Tommy Salos direkt avgörande straffräddning.
Något som hela världens tv-tittare fick se men inte förbundskaptenen själv. Han stod med ryggen åt den avgörande händelsen och tittade ned i golvet i båset!
– Mina nerver pallade helt enkelt inte! Jag vågade inte titta men när det stora vrålet bröt ut förstod jag vad som hänt. Vi var olympiska mästare!
13 debutanter i laget
Än i dag snart 30 år senare visar han sina känslor över ett av svensk idrotts största ögonblick.
– Vi hade 13 debutanter i laget och klarade ändå av att vinna Sveriges första OS-guld i hockey. Det var oerhört stort för oss alla och hela Sverige som nation, understryker mannen som för evigt har skrivit in sitt namn i idrottsrullorna.
Lundmark kommer alltid att vara förknippad med sitt sänkta huvud mot golvet vid OS i Lillehammer 1994.
– Jag fick ingen guldmedalj. Endast de aktiva fick det. Det blev ett diplom som jag slarvat bort i flytten, suckar han.
Salming den störste
På frågan om vem han anser vara Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna kommer svaret blixtsnabbt:
– Börje Salming! En fantastisk spelare och kompis utanför rinken! Aldrig kaxig eller hög näsa. Ödmjuk och trevlig på alla tänkbara vis. Grymt att en sådan människa inte fick vara kvar på jorden och få uppleva sin ålders höst, suckar Curre som vid ett flertal tillfällen även besökte Salming hemma i Kanada.
– Den dörren stod alltid öppen för besök, konstaterar han och tillägger:
– Han var älskad och respekterad av alla oavsett var och på vilken sida de befann sig på rinken. Så stor var han!
Älskar rally
Under vårt långa samtal avslöjar Curre något som kanske ytterst få känner till. Nämligen att 79-åringen är en hängiven utövare av rallysporten.
– Så är det och jag har numera glädjen att få köra en Volvo 240 1981 tillsammans med Buss-Rolf Axelsson i Västerås. Med ålderns rätt är jag numera endast kartläsare. Jag älskar när det går undan i skogarna men helst på vägarna.
Att han nyligen var med om att blåsa in i ett skogsparti i 110 knyck vill han helst inte prata högt om!
– Vi kom tvåa i Midnattssolsrallyt senast och det är vi stolta över.
Alltid utsålt
Curt Lundmarks meritlista och CV är minst sagt imponerande. I klubb efter klubb har han varit ett aktat namn. Och han har nästan bara idel goda minnen av sitt tränarskap.
– Jag har aldrig upplevt ett större tryck i en hall än det vi hade på våra matcher än när jag tränade Preussen Devils i Berlin. Det var alltid utsålt och våra fans bar fram oss.
Nu lever Curt ett betydligt lugnare liv. Hans Gunilla behöver inte vara ”hockeyänka” längre. Det blir en och annan biltur in till ICA i huvudsamhället. En del känner igen sin nyblivne kommuninvånare och nickar lite blygt när Skinnskattebergs störste kändis är på besök.
79-åringen verkar trivas bra med sitt nya liv i de djupa skogarna. Mannen som för snart 30 år sedan förde vårt land till ett historiskt OS-guld!
Relaterade artiklar:
Nye kommunchefen om de tuffa utmaningarna (2023-09-30)Han trotsade artrosen – slog hole in one med en arm (2023-08-22)