Därför är lokaljournalistik så viktig

Jag fick en fråga här om dagen om hur det är att jobba som journalist på lokal nivå. Om jag upplevt mycket hot och hat till exempel. Svaret på den frågan är dessbättre nej. Bara en gång under de 30 åren i yrket har jag känt mig riktigt hotad och det är länge sedan nu. Personen i fråga, som satt på en hög position i offentligheten, finns inte kvar i närheten längre.

Visst är det en balansgång, att försöka granska politiska beslut som tas av människor som kan vara min granne, kompis eller den bekanta som jag hälsar på i matbutiken samtidigt som jag ska vara medmänniska och delaktig i livet på en liten ort. Jag måste som journalist alltid ha täckning för allt jag skriver, kunna skilja på sak och person och utgå från att också andra kan det.

För det mesta är lokaljournalistik ändå att förmedla det positiva. Reportage om de ideella krafterna, om företag som växer och om människors drivkraft på landsbygden. Det har varit i fokus under åren på Dalabygden. För mig är det otroligt viktigt att allt detta syns i media och får ta så stor plats som möjligt i mediabruset.

Jag skulle säga att lokaljournalistik är något av det viktigaste som finns i en fungerande demokrati. Att det som påverkar oss alla i vardagen granskas och att felaktigheter kommer fram och kan rättas till. Att den vanliga och ibland väldigt utsatta människan kan göra sin röst hörd genom lokalmedia. Att allt det positiva och inspirerande som händer på de små orterna utanför städerna blir synligt.

Bilden av landsbygden formas till stor del här, i de lokala medierna. Därför är det också viktigt att fortsätta läsa och betala för seriös journalistik och lära sig se igenom och känna igen så kallade fake news och oseriösa medier.

Nu lämnar jag jobbet som reporter här på Dalabygden men vet att de övriga som jobbar på tidningen under ledning av redaktionschef Niklas Lindh brinner för att lyfta de lokala frågorna. Vansbro kommer också i fortsättningen att vara bevakat och du kommer att kunna läsa reportage och artiklar från stora delar av Dalarna samt precis som tidigare en liten bit av Västmanland respektive Gästrikland.

Jag vill tacka er läsare och alla som hört av sig med tips, hejarop och synpunkter under åren här på Dalabygden.

Jag kommer att fortsätta skriva i andra forum och den största delen av min tid kommer jag att arbeta som kommunikatör på Vansbrosimningen. Det är ett lokalt evenemang som betyder mycket för bygden och föreningslivet där jag hör hemma och som har betytt mycket för mig genom åren på olika sätt. Det är spännande med nya utmaningar i livet vare sig man ska simma i älvarna eller jobba med evenemanget! Ha en fin vår och sommar!