Planerar du påskmiddag med ägghalvor? Ska du måla några ägg i år? Tänk då på hur äggen är framställda. Väljer du KRAV-märkta ägg har hönorna mer utrymme både inne och ute, än hönor i konventionell produktion. De får vara utomhus mer, får ekologiskt odlat foder att äta och rotsaker eller hö för stimulans och sysselsättning. Och ändå kostar ett KRAV-ekologiskt ägg i genomsnitt bara en krona mer.
Hos KRAV-bonden får hönorna gå ute största delen av dygnet från maj till september. Utomhus ska de ha eget utrymme att röra sig på. De får då picka och sprätta på en rastgård bevuxen med träd eller buskar där de kan söka skydd från rovfåglar. Inomhus har de fri tillgång till rotsaker eller hö att sysselsätta sig med, och de får foder som odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och klimatskadlig konstgödsel.
Fodret till hönorna ska till minst hälften odlas på den KRAV-certifierade gården. Stallgödsel används i stället för konstgödsel – för att skapa ett fungerande kretslopp.
Att det är bättre för miljön visar WWF:s guide. KRAV-märkta ägg är de enda ägg som får grönt ljus i guidens samtliga bedömningskategorier: biologisk mångfald, djurvälfärd, antibiotika, kemiska bekämpningsmedel och klimat.
Ägg är ett livsmedel med låg klimatpåverkan. En höna lägger många ägg under sin livstid och det foder hon äter omvandlas relativt effektivt till protein. Ägg ger också mycket näring i förhållande till vad de kostar, med hög halt av protein och innehåll av både mineraler och vitaminer. Ett kokt hönsägg i väskan kan vara en bra energireserv när orken tryter under dagen.
Med KRAV-märkta ägg – i väskan eller på påskbordet – får man de mest hållbara. Och trots kraftigt stigande matpriser kostar de inte särskilt mycket mer än andra ägg. Det finns därför mycket att vinna på att välja KRAV-märkta ägg i påsk. Man gynnar då en hållbar produktion med höga krav på djurvälfärd och miljö, och dessutom de äggproducenter som satsar på hållbar ekologisk äggproduktion. Glad påsk!