Meditation en fin sommardag i Dala-Floda ingående i projekt Byhotell. Foto: Inka Gurung
Linda Norén, näringslivschef i Falu kommun Foto: Privat

Italiensk idé ger fler turister till Svärdsjö?

Svärdsjöbygden ska stärka sin attraktionskraft inom besöksnäringen. Nu ansluter sig orten till samma satsning som bland annat Siljansnäs och Dala-Floda efter ett prisat italienskt koncept.

Det handlar om projektet Byhotell med Coompanion som projektledare som startade under 2021 med utvalda pilotbyar i Dalarna. Byarna som deltar är Dala-Floda, Siljansnäs, Venjan och Vikarbyn. Den satsningen kan nu utökas. Coompanion ska nämligen i samarbete med sex dalakommuner, Region Dalarna och Visit Dalarna göra en ansökan till Tillväxtverket på ett fortsatt projekt Byhotell 2.0. Projektet har en kostnad på totalt 8 miljoner kronor.

– Leksand, Rättvik, Gagnef och Mora finns med sedan tidigare. Nytillskott blir Falu kommun och inom en snar framtids ytterligare en kommun, säger Maria Stenis, projektledare på Coopanion.

Falu kommun har beslutat av vara medfinansiärer med totalt 77 500 kr fördelat på fyra år och med fokus på Svärdsjöbygden.

– Med detta projekt kan vi utveckla en hållbar besöksnäring i Svärdsjöbygden med omnejd, säger Linda Norén, näringslivschef.

Stort intresse i bygden

Svärdsjö Intresseförening ställer sig positiva till ansökan.

– Ett 20-tal föreningar, företag och privatpersoner deltog på en informationsträff och det var bara positiva tongångar. Ett projekt som verkligen främjar samverkan, säger Mikael Källman.

Pågående projekt som avslutas i augusti har bildat en ekonomisk förening kallat Visit Village.

– Väldigt roligt att fler platser vill vara med. Ett kvitto på att vi gjort en bra sak och framför allt rätt. Idag har vi en ekonomisk förening, en varumärkesplattform, en prismodell och massor av erfarenhet. Vi har bottenplattan och nu kan vi resa väggarna, säger föreningens ordförande Olle Forsberg.

– Jag är även glad att vi kan sprida projektet geografiskt i Dalarna. Unika och genuina upplevelser kan nu paketeras och utvecklas i samverkan. Vi hoppas att vårt initiativ kan bli ett nationellt projekt i framtiden.

Konceptet hämtar inspiration från Italien och ett internationellt uppmärksammat projekt med namnet Albergo Diffuso.