Falu Volleybollklubb har fått en livskraftig verksamhet. Foto: PeO Karlström
Ida Gudmunds och Emil Enocsson har fastnat för volleyboll. Foto: PeO Karlström
Koncentration gäller på volleyboll träningen. Foto: PeO Karlström

Jätterevansch för volleyboll i Falun – tillbaka på Lugnet

Volleyboll har åter blivit en innesport i Falun. 2019 bildades Falu Volleybollklubb och trots pandemin har klubben utvecklats och är idag en aktiv och populär förening.

Sedan början av 2000-talet har volleyboll haft få utövare i Falun, men nu är det åter serve, bagger, pass, smash, block och till och med tigersprång i Lugnets Sporthall.

– Jätteroligt. Synd att man inte är några år yngre. Jag är glad att min son Nils nappade på volleyboll. Då kom även jag med. Det känns bra att kunna hjälpa till, säger en av klubbens tränare Anders Åkerlund – en erfaren lirare med närmare tio säsonger i elitserien för Uppsala Volley.

– Vi var ett gäng riktigt bra spelare i Falun som flyttade till andra klubbar. Jag och min bror Kalle samt Andreas Berglund till Uppsala. Mattias Forsman och Jonas Eriksson till Umeå. Härliga tider och jag minns att eldsjälen Pär Ånell var vår tränare något år.

Fyra ungdomslag

Idag har Falu Volleybollklubb både dam- och herrlag i seriespel samt fyra ungdomslag.

– Det är tredje året som jag spelar. Jag hade aldrig sett en volleybollmatch innan jag började. Ett bra val för idag tycker jag det är riktigt skoj, säger Ida Gudmunds.

Och Emil Enocsson har samma känsla.

– Riktigt roligt. Man längtar till varje träning.

Emil och Ida ingår i det lag som i påsk åker till Nederländarna för en turnering och träning i Nijmegen.

– Det blir en fyradagarsturnering i mitt gamla hemland, säger Marc Meijer.

EM-guld ger ökat intresse

Även han en erfaren volleybollspelare och tränare.

– Jag började spela volleyboll i slutet av 70-talet i Nederländerna. Jag har varit med något år i klubben och märker att intresset för volleyboll blir bara större och större, säger Marc.

Och det historiska EM-guldet i beachvolley 2022 av 20-åriga David Åhman och Jonatan Hellvig är kanske en bidragande orsak till populariteten. De grabbarna gav volleybollen ett ansikte.

– De har betytt mycket för sporten. Idag pratas det om volleyboll på ett helt annat sätt.

Volleybollfest

Det är något som Falu Volleybollklubb har dragit nytta av och i februari genomförde de sin första turnering med 17 ungdomslag. Det blev en riktig volleybollfest.

Under Lugnets 50-åriga historia har volleyboll varit ett viktigt inslag. Stora turnering med bland annat Riksmästerskapen för KFUM, och KFUM Falun Volley var en klubb som nämndes med respekt. Nu ska Falu Volleybollklubb föra volleybolltraditionen vidare. Erfarna ledare som Jonatan Elg, Lina Hedin, Marc Meijer och Anders Åkerlund borgar för att de ska lyckas.