Skyhöga elkostnader och en alltmer ansträngd ekonomi gör att Skinnskattebergs kyrka kommer att hållas stängd resten av vintern. Från årsskiftet är gudstjänsterna flyttade till församlingshemmet S:t Davidsgården.
Kyrkoherde Bodil Engström berättar om en mycket svår ekonomisk situation som kommer att få tydliga konsekvenser för församlingen i framtiden.
– Det blir inga gudstjänster i våra tre kyrkor fram till påsk. I Skinnskatteberg blir vi istället i S:t Davidsgården, i Hed blir vi i Hedgården och Gunnilbo kyrka kommer att vara stängd för allt utom begravningar.
Ingen värme påslagen
Nyordningen gäller från årsskiftet och fram till påskhelgen då kyrkorna öppnar igen. Begravningar kommer dock att kunna hållas i samtliga kyrkor under den här tiden, men vigslar och dop kommer endast att kunna anordnas i Skinnskattebergs kyrka.
– Kyrkan i Skinnskatteberg kommer också att vara öppen de flesta dagar för ljuständning och enskild andakt, men det är ingen värme på, förklarar Bodil Engström.
138 500 kronor i elräkning
December månads elräkning för Skinnskattebergs församling landade på 138 500 kronor, fördelat på 82 000 kr för Skinnskattebergs kyrka, 16 500 kr för Gunnilbo kyrka (som ej användes under december) och 40 000 kr för Heds kyrka. Det drabbar en församling som redan brottas med ansträngd ekonomi. Nu inleds ett arbete som kan leda till tuffa förändringar och stängda kyrkor.
– Vi har stora diskussioner som vi ska dra igång med nu efter storhelgerna, om hur det ska bli i framtiden, just med tanke på att vi har så dålig ekonomi. Vi börjar i församlingen med förtroendevalda och anställda och sen kommer vi att få hjälp i det här arbetet från stiftet.
Är du orolig över vilka konsekvenser det kan bli tal om?
– Ja det är jag, för det som vi måste diskutera är ju eventuellt samgående med annan församling eller kanske att göra oss av med byggnader.
Och att göra sig av med byggnader kan i praktiken handla om kyrkor.
– Man kan lägga dem i malpåse som det heter. Det är i så fall stiftet som tar över dem, och att de inte används. Men det är väldigt tråkigt att behöva ta till såna åtgärder.
Hed och Gunnilbo drabbas?
I så fall skulle det handla om de mindre kyrkorna, i Hed och Gunnilbo.
– Ja så är det. Skinnskatteberg är ju huvudkyrkan. Och det är absolut inga beslut tagna utan det är på en diskussionsnivå, så vi vet inte vad som händer. Men man har börjat prata kring de här frågorna. Jag skulle kunna tänka mig att det dröjer några år innan det skulle kunna fattas ett beslut, avslutar Bodil Engström.