Sofia odlar både perenner och ettåriga blommor till sina buketter. Foto: Jon Norberg
Solrosor kan göra sig bra i buketter. Foto: Jon Norberg
Alla odlingsbäddar har stöd för blommorna för att de inte ska böja sig. Foto: Jon Norberg
Här i kyrksalen blir det både konsert och bröllopsfest. Foto: Jon Norberg
Odling av prydnadspumpa. Foto: Jon Norberg
Armeringsjärn stödjer. Foto: Jon Norberg

Sofia har blivit blombonde i Djurås by

En dröm håller på att gå i uppfyllelse för Sofia Svensson när hon startat sin odling av snittblommor intill det gamla missionshuset i Djurås. Upphöjda odlingsbäddar ligger vackert utplacerade på den stora gräsmattan utanför missionshuset som sedan många år ägs av tre musiker och vänner. Den här sommaren är hennes första säsong som blombonde.

– Jag började med att odla snittblommor till mig själv hemma i trädgården i Västerfors under cirka tre år, berättar Sofia. Jag har älskat blommor sedan jag var liten, det är det enda intresse jag kan minnas att jag hade.

Det var under föräldraledigheten som Sofia började fundera på att odla i större skala.

– Då tänkte jag på det dag och natt och kunde inte släppa tanken.

I oktober bestämde sig Sofia för att starta den nya odlingen och i december började hon och sambon Björn Sima anlägga bäddarna.

– Då blev det panik om vi skulle hinna innan tjälen. Vi började med att gräva bort grässvålen där bäddarna skulle vara. Sedan lade vi kartong i botten för att stoppa ogräset och ovanpå den ensilage och organiskt material. Överst är det ett rejält lager hästgödsel som vi hämtat hos bönder i närheten.

I slutet av april såddes de de första blommorna.

– Allt är nytt och jag tänker att det kommer att bli lättare redan nästa år eftersom en del av odlingen är perenner som kommer tillbaka.

Krävs mycket kunskap

Men egentligen ska det inte blomma så mycket i en snittblomsodling.

– Blommorna ska skördas när de knoppar eller precis slår ut. De ska blomma när de kommer hem till kunderna. Det krävs mycket kunskap för att skörda vid rätt tillfälle för det varierar mellan olika blommor. Men också när de ska planteras ut, vilka avstånd det ska vara och när de ska toppas. Dessutom hur de ska hanteras när man skördat, så det är jättemycket att sätta sig in i. Så det håller jag på att lära mig allt om.

Sofia gör antingen mindre buntar med blommor som kunden själv får arrangera själv, eller så binder hon buketter som är färdiga att sätta i vas.

– Jag är inte utbildad florist utan kallar mig blomsterkreatör för jag är självlärd. Men mitt mål är att gå floristutbildning, för det är bra att ha den utbildningen. Då är det lättare att få göra större arbeten som till bröllop och begravningar.

Plan för utveckling

Sofia är i grunden socionom och jobbar som familjebehandlare och psykoterapeut på Familjens hus i Mockfjärd.

– Nu har jag gått ner till halvtid för att testa den här idén. Det är bra komplement till mitt andra jobb som är mest samtal. Det tar mycket energi mentalt och känslomässigt att jobba med människor. Här får jag vara utomhus, röra på kroppen och vara kreativ.

Tanken är att ha kvar båda jobben.

– Sedan får vi se hur det går med det här, hur det utvecklas.

Sofia har redan planer för att utveckla odlingen.

– Gräsmattan här är stor och jag får säkert utöka odlingen om jag vill.

I planerna finns också ett tunnelväxthus.

– Jag har två månader kortare odlingssäsong än blombönderna i södra Sverige. Med ett tunnelväxthus man få narcisser och tulpaner i april. I slutet av säsongen kan jag fortsätta odla exempelvis dahlior längre in i hösten.

Förening för blombönder

Sofia är med i en förening för snittblomsodlare som finns i hela Sverige, en rörelse som började i USA för cirka tio år sedan och kallas ”slowflowers”.

– Den jobbar för att främja småskaliga snittblomsodlingar och bidra till en hållbarare bransch som en reaktion mot alla massproducerade importerade blommor. Vi måste börja tänka om, vi kan inte köpa rosor från Afrika i februari som odlas med bekämpningmedel av människor som blir sjuka och inte får betalt. De skeppas över jorden för att vi ska ha rosor till Alla hjärtans dag exempelvis.

Det är en orsakl till att hon började med den här odlingen.

– Jag vill bidra med någonting för en hållbarare värld under min stund på jorden.

Bröllop i augusti

Hittills har Sofia fått mycket beställningar på buketter.

– Det gick väldigt bra när jag hade tulpanerna och många har beställt till födelsedagar och examen. Nyligen har jag också börjat med buntar som jag ställer ut på swish and grab, man tar en bunt och swishar mig betalning. Det kommer att bli en sådan kiosk här.

Den 21 augusti kommer det att hända saker vid missionshuset.

– Det blir sensommarkonsert i kyrksalen, självplock och kaffeförsäljning i odlingen.

Helgen efter händer det ännu större saker i missionshuset.

– Jag och Björn gifter oss i Djura kyrka men sedan ska vi ha festen här med middag och dans.