Baqer Mosawi drev verksamheten vid Prästbodarnas fäbod som egen företagare under fyra år. Foto: Privat
Kennet Johansson, som avled förra året, var en av de som kämpade hårt för Baqer Mosawi. Foto: PeO Karlström

Fäbodbrukaren fast i Afghanistan – vädjar om hjälp

Baqer Mosawi, som blev Sveriges yngste fäbodbrukare när han under fyra år drev Prästbodarnas fäbod, är nu fast i det talibanstyrda Afghanistan. Migrationsverkets krav att Baqer skulle ansöka om arbetstillstånd från Afghanistan, fick förödande konsekvenser.

Baqer Mosawi kom till Sverige från Afghanistan 2015 och året därpå tog han som egen företagare över Prästbodarnas fäbod och vinterträdgård med tillhörande fäbodar. Men år 2020 slog Migrationsverket fast att Baqer inte skulle få uppehållstillstånd, utan var tvingad att lämna landet.

Om Baqer hade varit anställd hade han fått stanna i Sverige, men regelverken missgynnar egna företagare i såna här avseenden, vilket ledde till att Baqer tvingades sälja och slakta sina djur och resa tillbaka till Afghanistan.

Vädjar om hjälp

Baqer Mosawis vän och före detta kollega Bertil Johansson är bedrövad och konstaterar att situationen är besvärlig:

– Det är illa. Baqer vädjade om hjälp till omprövning när jag var i kontakt med honom så sent som för någon dag sedan.

Tiden efter återvändandet har varit dramatisk. Baqer flydde från Afghanistan, men deporterades tillbaka dit. Situationen sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har förvärrats markant.

Av säkerhetsskäl måste informationen kring Baqers situation just nu vara sparsam. Men Bertil Johansson är mycket kritisk till Migrationsverkets hantering av ärendet. Han har dock fått en fullmakt från Baqer som Migrationsverket har godtagit och nu hoppas han få myndigheternas hjälp att få tillbaka Baqer till Sverige.

– Ja härom veckan lyckades Sverige få ut 150 personer ur Afghanistan så nu hoppas vi på stöd från myndigheterna. Baqer har ju dessutom kvar sin lantbruksfastighet där han drev sitt företag.

”Förfärligt skött”

En av de personer som engagerade sig mest i fallet med Baqer Mosawi var Kenneth Johansson från Falun – mångårig riksdagsledamot för Centerpartiet och sedermera landshövding i Värmland. Under sina sista år i livet var Kenneth Johansson ordförande för Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk. När Dalabygden intervjuade honom förra året, några månader innan hans bortgång, var han bedrövad över myndigheternas hantering av Baqers ärende.

– Vi har ju följt det här ärendet under hela resan och vi upplever en blandning av ovisshet och förtvivlan och det här visar att vi har en migrationspolitik där det fungerar mycket dåligt. En viss humanitet måste det finnas och Baqers fall är förfärligt skött.