Nationelle samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, kommer till Allaktivitetshuset i Riddarhyttan på lördag. Foto: Kansliet för Agenda 2030/Niklas Lindh

Nu återvänder Gabriel Wikström till Riddarhyttan med livsviktig agenda

Till helgen kommer Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030, tillbaka till sin hembygd i Riddarhyttan för att föreläsa på temat ”hur vi bygger ett hållbart samhälle”.
– För mig har Riddarhyttan alltid varit en plats för livliga politiska diskussioner och ett stort engagemang bland invånarna, säger Gabriel Wikström till Dalabygden.

Det var ett och ett halvt år sedan som Riddarhyttesonen Gabriel Wikström utsågs av regeringen till rollen som nationell samordnare för Agenda 2030. På lördag kommer han till Allaktivitetshuset i Riddarhyttan för att föreläsa på hemmaplan.

– Det ska bli väldigt spännande att höra vad Riddarhytteborna tycker om både Agenda 2030 och om hållbarhetsarbetet i stort.

Hur stor medvetenhet tror du att det finns kring de här frågorna i mindre orter som exempelvis Riddarhyttan?

– Jag tror att medvetenheten är stor och att de flesta förstår att vi både måste förändra våra liv och våra samhällen för att kunna leva mer hållbart. Och många som bor i mindre samhällen tycker nog att man bor och lever mer hållbart än de som bor i städerna. Det finns nog en del att lära när det gäller både livsstil och inställning av de som bor på mindre orter.

SSU-bas och minister

Gabriel Wikström har en lång yrkesbana med toppuppdrag, trots att han ”bara” är 36 år. Efter att ha varit ordförande inom SSU Västmanland så blev han 2011 förbundsordförande för SSU. Det uppdraget hade han ända till år 2014, då han utsågs till minister i Stefan Löfvens regering med ansvar för frågor om folkhälsa, sjukvård och idrott.

Wikström satt i regeringen fram till sommaren 2017 då han lämnade sitt uppdrag efter att ha varit sjukskriven någon månad av hälsoskäl.

”Glad och lite nervös”

I februari 2020 utsågs Gabriel Wikström av regeringen Löfven till nationell samordnare för Agenda 2030 – ett uppdrag som pågår fram till år 2024. Och det är i den rollen som han nu under lördagen återvänder hem till Riddarhyttan igen.

– Jag är väldigt glad över att få komma hem och över att ha blivit inbjuden. Sen är man väl lite nervös över hur frågorna tas emot och så är det spännande att se vad det blir för diskussioner och reaktioner.

Kämpar mot alla odds

I vanliga fall återvänder Gabriel Wikström hem till Riddarhyttan var eller varannan månad, men under pandemin har besöken blivit färre. Och så här säger han idag om sin bild av den gamla gruvorten där han en gång växte upp:

– Det är en liten ort som mot alla odds fortsätter att kämpa och där det fortfarande finns ett relativt rikt föreningsliv och man ändå låter tala om sig, inte minst via den teaterverksamhet som finns. Det tycker jag ändå är hoppingivande.

Läs Gabriel Wikströms debattartikel med tuff kritik mot att omställningsarbetet går så sakta

.