Åderbråck i benen – en vanlig åkomma

Trasiga eller spruckna blodkärl är ett relativt vanligt fenomen som ofta ärvs från en av föräldrarna. Det är också vanligare när man blir äldre.

Detta innehåll är en annons.

Trasiga eller spruckna blodkärl är ett relativt vanligt fenomen som ofta ärvs från en av föräldrarna. Det är också vanligare när man blir äldre.

Åderbråck i benen – en vanlig åkomma

Åderbråck är en de vanligaste sjukdomen bland svenskar. Det är synliga, vridna och förstorade vener på benen strax under huden. Storleken är på ungefär. 3-4 mm i diameter.

Åderbråck är synliga vener

Venernas funktion är att transportera blodet tillbaka till hjärtat. Det är dessa vener som syns genom huden när du har åderbråck. Pga. att klaffarna inte fungerar lika bra får man försämrad blodcirkulation som leder till att venerna sväller. Det sker ofta på benen.

Åderbråck är ärftligt och vanligt

Åderbråck är ärftligt. Vissa har anlag för att utveckla det och andra inte. Det är också en ökad risk att drabbas av åderbråck för gravida och överviktiga personer. Den vanligaste korrelationen är dock åldern – med ökad ålder ökar risken för att drabbas.

Runt 15-30 procent av den vuxna befolkningen i Sverige drabbas av åderbråck. Dock kan det även förekomma för dig som är yngre om du har sjukdomen i familjen.

Åderbråck i benen

Åderbråck sätter sig ofta på benen. Att lida av åderbråck benen är både störande och uppfattades av många som fult. Ett bra tips för att lindra problemen är att använda stödstrumpor. Försök heller att inte sitta still för länge – det är bra att röra på sig då och då. Är du överviktig är det bästa du kan göra för att lindra problemen att gå ner i vikt.

En varierad och hälsosam kost är bra för att lindra problem med åderbråck. Se till att du får i dig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver – speciellt om du redan lider av problemen.

Åderbråck kan vid vissa tillfällen kräva ett besök hos en läkare

Även om åderbråck i majoriteten av fall inte är farligt finns det tillfällen det bör kollas upp hos en läkare.

  • Om du märker kraftiga färgskillnader där vissa delar av benet blir väsentligt mörkare än andra
  • Om huden börjar klia och du får eksem
  • Sår som uppstår som inte är kopplat till att du ramlat eller en olycka

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Renovering – hitta det bästa erbjudandet

Går du i renoveringsplaner men känner dig osäker på var du ska börja? Då är du inte ensam.

Detta innehåll är en annons.

Går du i renoveringsplaner men känner dig osäker på var du ska börja? Då är du inte ensam. Ett av de vanligaste problemen och osäkerheterna som folk har inför en renovering i hemmet – oavsett om den är en större eller mindre renovering – är att inte veta var man ska börja.

Det är dessutom vanligt att folk är rädda för att bli lurade eller att renoveringen inte bli noggrant gjord vilket leder till framtida problem. Här går vi igenom några saker att hålla koll på inför renoveringen – läs därför vidare.

Se upp för oseriösa aktörer

Tyvärr finns det inom byggbranschen många oseriösa aktörer. Håll dig borta från dem. Gör noggrann research och begär referenser innan du anlitar en entreprenör. Dubbel och trippelkolla och var hellre för noggrann och petig än tvärtom när du anlitar en entreprenör.

Ta in offerter

Ett första steg är att ta in offerter från olika entreprenörer och hantverkare. En sådant offert är oftast kostnadsfri och fungerar som ett sätt för dig att få en övergripande bild av vad saker och ting kostar. Olika entreprenörer har olika priser, olika kvalitet och olika garantier.

Erbjudanden är inte bindande

När du tar in erbjudande och offer – var medveten om att de inte är bindande. Det finns inget som säger att du måste anlita en aktör bara för att du fått ett erbjudande. Icke-bindande erbjudanden är ett perfekt första steg innan du bestämmer dig och anlitar någon.

Certifieringar gör dig tryggare

Certifieringar är en bra sak att hålla utkik efter hos hantverkare. I Sverige har vi många viktiga och smarta certifieringar som gör att du kan fatta rätt val när du anlitar en aktör. Dessa certifieringar är inte obligatoriska – men det är också bra ur hantverkares synvinkel att ha dessa då det leder till fler kunder.

Certifiering för arbete i våtrum eller för arbete med VVS är två vanliga märkningar som vissa har. Se dessa som en säkerhet för att arbetet blir väl utfört.