FOTO: ANNICA LARSDOTTER
Det var fullt hus under Lars Mobergs föreläsning.
FOTO: ANNICA LARSDOTTER
På Himmelska fridens torg dödades 1989 tusentals demonstranter.

Uppskattad och tänkvärd föreläsning av Lars Moberg

Vi hade fått vänta ett par år. En utrikeskorrespondent för SVT kan med kort varsel kallas ut till världens alla hörn och är därför svår att boka upp i förväg. Nu är Lars Moberg pensionerad som reporter men förvisso fortfarande aktiv bland annat som spelman och författare.

Efter välkomsthälsning framfört av Peter Mannerroos inledde Lars Moberg med att berätta om sin uppväxt och bakgrund, från Rörbäcksnäs till journalistutbildning och de första yrkesverksamma åren inom mediavärlden i Dalarna. Och hur lyckosamt ett stort intresse för politik, språk och olika länder och ett sommarjobb på SVT ibland kan vara och leda till 30 – 35 år som utrikeskorrespondent varav ett flertal år med rapportering från Asien och fyra års stationering i Peking.
Temat var ”Tankar och minnen från mittens rike” och Lars betonade att mycket av det han kommer att prata om bygger på egna upplevelser och betraktelser.
Kina är ett jätteland med 1,4 miljarder invånare och att det råder stora kontraster som skapar allvarliga konflikter när det gäller natur, väder, språk, folkslag, utveckling, ekonomi och kommunikation förvånar väl ingen. Ett gigantiskt land som bl.a. brottas med luftföroreningar – fyra miljoner bilar i Peking – och enorm arbetslöshet.
Och detta pågår medan vi konsumenter utan betänkligheter köper mängder av varor märkta ”Made in Kina” – hela världens verkstad. Volvo har exempelvis två fabriker i landet.
Precis som alla andra diktaturer och kommunistregimer är Kina ett stängt land som styrs med järnhand. Sedan 2012 har systemet hårdnat. Det råder total bevakning med poliser och kameror överallt. Ingen vågar prata eller protestera, skrämda till tystnad inför hoten om långa fängelsestraff, fångläger, tortyr och övergrepp.
2014 upphörde fler-än-ett-barn-restriktionen men skadan är liksom redan skedd eftersom 30 miljoner män inom en snar framtid kommer att ha svårt att se sig om efter en käresta.
När några bönder 1974 i staden Xi´an tog ett första spadtag för brunnsgrävning, gjordes det makabra och fantastiska fyndet av den s.k. terrakottaarméen, med ca 8 000 fullstora lermodeller av soldater samt hästar skulpterade för mer än 2 000 år sedan, gömda och bortglömda. Utgrävningen pågår fortfarande.
I regionen Yinjiang, i nordvästra hörnet av Kina bor uigurisker, ett minoritetsfolk som, förutom att de tvingas leva under mycket enkla förhållanden, dessutom diskrimineras, förföljs och mördas.
En spännande, intressant och tänkvärd föreläsning. 80 personer visade sin uppskattning med en rungande applåd.