FOTO: VILLA GLADTJäRN
Seniorerna besökte Villa Gladtjärn som ägs av Lisen Baier.

Unionens dalaseniorer fick inspiration om livet

Medlemsmöte för Seniorerna Unionen Dalarna hölls den 28 oktober på Villa Gladtjärn i Smedjebacken. Ordförande Mats Edlund hälsade alla hjärtligt välkomna till denna träff efter det långa uppehåll som Covid-19 inneburit för oss alla. Han lämnade sedan över ordet till sjuksköterskan och åldersinspiratören Jamila Boccaccio att föreläsa om ”En grönskande ålderdom”.

Hennes dröm i mer än 10 år har varit att varje människa ska få leva livet fullt ut till den dag man avlider då de äldre har facit på hur livet fungerar med livsresor, sorg, rädslor och glädjeämnen. Hon delade upp föreläsningen i 5 avsnitt och startade med Tankebubblan med texten 92 000 som står för de tankar vi har per dag och hur de påverkar, motiverar, stimulerar eller bromsar oss. Tipset vi fick var att skaffa en anteckningsbok och skriva ner våra tankar, analysera dem och ta med oss det som var positiv och lustfyllt för att ta vara på de goda stunderna.

Säcken – ett bokslut

Nästa bild var Säcken som symboliserade att göra ett bokslut av livet och att göra det tidigt för att inte ha känslan av att ha saker ogjorda då du står i livets slutskede. Fråga dig vad du vill hinna göra än, acceptera det du inte kan ändra på men rätta till det som du kan så att du kan känna dig tacksam för livet och inte bitter.
Tredje bilden Champagneglaset står för njutning. Se förbi dina krämpor för du är inte dem, njut av små saker varje dag och öva på att se dem, som t ex en vacker solnedgång eller fågelkvitter för det går att njuta av nästan allt i livet.

Fötterna och paletten

Fötterna står för ofrivillig ensamhet. Våga ta kontakt, fortsätt odla din nyfikenhet, våga vara nybörjare att testa något nytt som en kurs eller vänner i olika åldrar.
Sista bilden Paletten vill att du ska vara kreativ, skapa för själen, våga prova något nytt för att det är roligt och ge dig anledning att stiga upp på morgonen. Boosta ålderdomen med grönska!
Nästa föredragshållare var Carina Meriläinen från Patientnämnden, en oberoende del under Regionfullmäktige. Kansliet i Falun består av 4 handläggare och 1 förvaltningschef och man servar alla kommuner i Dalarna. Deras uppgift är att främja kontakten mellan patienter och vårdpersonal för att tex få vård i rätt tid, behandling och känsla att vara delaktig i processen. Man ska även se till att patient får svar på den fråga man ställt i något ärende.

1000 ärenden per år

Man för också statistik över de ca 1 000 ärenden/år för att också kunna se om samma problem upprepas. Det är primärvården och kirurgin som har de flesta ärendena. Patienter ha rätt att läsa sin journal och även spärra den inför ett besök om man tror det kan missgynna och därefter öppna den igen. Man rekryterar och tillsätter även stödpersoner till tvångsvårdade och detta är arvoderat. LÖF är en patientskadeförsäkring för den som skadas i vården i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård och en anmälan ska göras av dig själv inom 10 år.
Patientnämnden kan hjälpa dig med eventuella frågor och hjälp vid kontakt med vården. Information finns på www.lof.seom denna försäkring.