FOTO:
Henrik Murmester och Johan Nyling visade kyrkogården.

Sundbornsskolan deltog i Alla-helgonavandring i kyrkan

På tisdagens förmiddag förra veckan, efter Alla Helgons-dag, inbjöd Sundborns församling alla sjätteklassare från Sundbornsskolan till kyrkan för att få inblickar i hur det går till vid begravningar och annat i det sammanhanget.

Alla samlades utanför bisättningshuset där komminister Camilla Vallhagen hälsade eleverna och delar av personalen välkomna. Cirka 30 stycken från klass 6 närvarade och de delades upp i två grupper.
Kyrkvaktarna Henrik Murmester och Johan Nyling visade kyrkogården och bisättningshuset och förklarade vad som händer på de olika platserna.
Församlingspedagogerna Sofia Hansson och Christina Stoor Berglund bjöd eleverna till ungdomslokalerna för att var och en skulle få måla en teckning hur de tänker sig sorg och död. Dessa teckningar kommer eventuellt att visas i kyrkan framgent.
Camilla Vallhagen och Walters Börje informerade om hur en begravning går till, psalmer sjöngs och man defilerade och tog avsked av en fiktiv avliden.
När grupperna besökt alla stationerna serverades fika i Porträttsalen såsom en minnesstund efter en begravning. Sofia tackade alla för deras stora intresse och spännande frågor.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

FOTO:
Kyrkoherde Kalle Bengtz och diakon Emelie Kjellgren.

Välkomnande av ny diakon i pastoratet

I Svärdsjö kyrka på valsöndagen firades mässa i Svärdsjö kyrka. Kyrkvärd Karin Hedin hälsade alla välkomna varefter mässan började med psalmsång.

Kyrkoherde Kalle Bengtz välkomnade pastoratets nya diakon Emelie Kjellgren med lovord och blommor. Medlemmar ur kyrkokören sjöng fyra hymner under ledning av kantor Walters Börje Edenius, bl.a. Beethovens lovsång och Den tid jag har, ur musikalen Så som i himmelen.
Pastoratets nya diakon predikade med utgångspunkt från söndagens tema om Döden och livet, där hon även belyste uppgiften i sin tjänst.
Som avslutning sjöngs psalmen Ge Jesus äran nr 17 i psalmboken. Kyrkokören avslutade med Haydns kända sång ”Vänskap”. Kyrkväktare var Henrik Murmester. Ett sextiotal personer deltog i mässan.
FOTO:
Seniorgolfens segrare onsdag 11 aug poserar glatt med sina prispresentkort, fr.v. Ola Malm, Ann-Marie Eld, Lena Sundberg, Mats Neubauer och Ulla Hjalmarsson.

Tillbaka på banan där allting började

Den 11 aug var korthålsdelen 10-18 åter spelbar på Samuelsdals golfbana efter det nödvändiga bytet av bevattningssystemet, som kollapsade i början på sommaren.

De 45 seniorspelarna delades in i nio femmannalag och tågade ut till de olika starthålen för en trevlig sällskapsrond med Texas-scramble. Ett utslag per spelare måste noteras i scorekortet. Korthålsbanan på Samuelsdal är svår och knepig med många hinder, flera dammar och ondulerade greener, som gör det svårt att klara hålen på par eller tre slag.
Endast ett av lagen lyckades gå på par, 27 slag, efter att ha gjort en birdie, sju par och en bogey. Det var f.d. bollpojken från 1960-talets Samuelsdal, Mats Neubauer och hans lagkamrater – Ola Malm, Ann-Marie Eld, Lena Sundberg och Ulla Hjalmarsson som klarade detta.
Övriga lag hade fått resultat mellan 28 och 31. På andra plats med 28 slag kom Sven Olsson, Rigmor Kierkegaard, Mona Lundberg, Sven-Olof Sand och Lars-Erik Måg efter en rafflande särputtning mot Royne Persson, Kaarina Jansson, Marianne Lindberg, Calle Wetterhall och Ole Jacobson.
Royne och Kaarina kunde dock trösta sig med att vinna herr– och damklassen i tävlingen om att komma närmast hål 15 på utslaget, Royne med 3,99 m kvar till hål och Kaarina 11,66 m kvar. Roynes pappa var förste greenkeeper på banan när Falu Golfklubb startade verksamheten på 1950-talet. Snacka om att komma tillbaka där allting började.
FOTO:
Det segrande laget pustar ut vid 8:ans green, där dagens tvåor försöker avsluta sitt varv med en birdie.

”Kanonstart” för pensionärsgolfen

Den tredje spelomgången av Samuelsdals Seniorgolf lockade 48 deltagare trots kyligt morgonväder med bara +11 grader.

Nio lag med 5 eller 6 spelare tog sig an utmaningen att spela golfbanans nio långa hål 1-9 med s.k. ”kanonstart” från alla hål samtidigt. Långa banan bjuder på mer varierat spel, där även de långtslående klubborna kommer till nytta.
Så småningom tittade solen fram och fick jackor och västar att åka av deltagarna. De nio lagen leddes denna dag av nio damer och lagen hade lottats så jämnt som möjligt. Golfbanans fairways och greener börjar nu ta sig och bjöd på tämligen fint underlag.
Alla lag presterade god golf och kom i mål på ett resultat under banans par (idealresultat). Bäst lyckades Yvonne Henniger med sina fyra gubbar – Chester Bernsten, Jan Jansson, Ole Jacobson och Sven Olsson som gjorde de 9 hålen på 31 slag (-5). Tvåa kom Inga-Lill Rachbauer, Gun-Britt Åman, Kent Karlsson, Anders Engh och Stig Wiström med 32 slag och samma resultat hade Inger Larshans, Sivan Vig, Lars Holmberg, P-O Lindgren och Rolf Svärd. De senare förlorade i särputtning om andraplatsen.
Närmast hål togs hem av Kerstin Älegård på 1,47 m, och Sivert Stenman med 5,20 m.
FOTO:
Sammi van Vlietär klubbens snabbaste åkare med farter upp mot 47 km/tim.
FOTO:
Noah Olsson, 11 år, kan komma upp mot 30 km/tim på inlinesen.

Träningstävling med sju rekord på inlinesbanan

Dala Active Skaters barn och ungdomar tränar flitigt Lugnets inlinesbana på skidstadion, där de nya asfaltsbanorna ger alla cyklister, rullskidåkare, rullstolsåkare och inlinesåkare helt nya och säkra förhållanden för träning och tävling.

Skridsko– och inlinesklubben Dala Active Skaters har fått många nya ungdomar att börja åka inlines och har oftast 10-15 barn och ungdomar på de träningar som bedrivs onsdagar och söndagar. Dessutom har flera föräldrar provat på den fina sporten och skaffat egen utrustning för att kunna åka medan barnen tränar.
Ungdomsledarna Sven Olsson, Linda Lundmark och Esther van Vliet har fullt upp med att hjälpa till och instruera. Oftast kör man ett litet teknikpass som uppvärmning innan det blir tuffare åkning med intervaller, backåkning, stafetter och individuella lopp. De flesta träningar avslutas med att de barn som så önskar, får köra testlopp för att försöka sätta nya personliga rekord. Onsdagen den 16 juni var en fin sommardag för träning och testlopp. På 14 lopp sattes 7 nya personliga rekord! Träning ger färdighet!
FOTO:
Kyrkvärden Hermine von Schéele, komminister Fredrik Linder och Ylva Linder.
FOTO:
Ylva Linder sjöng solo.

Gudstjänst vid Bergslagsgården i Svärdsjö

Gudstjänsten på pingstdagen firades i Svärdsjö som friluftsgudstjänst på Bergslagsgården i Borgärdet hos kyrkvärden Hermine von Schéele, som hälsade välkommen till denna digitala gudstjänst.

Dagens tema var ”Andens vind över världen” och passande sjöngs psalmen ”Vinden ser vi inte, men dess röst vi hör”. Ylva Linder sjöng ”O vad världen nu är skön” av Mozart.

Hermine läste en av dagens texter och komminister Fredrik Linder höll en målande predikan över temat. Ylva sjöng en av de nyare sommarpsalmerna, Thore Littmarcks melodiösa ”Över berg och dal”. Avslutningsvis sjöngs ”Den blomstertid nu kommer” och Ylva sjöng ”Sommarpsalm från Åland” av Knut Grüssner.

Walters Börje Edénius kompade till solist och psalmer.