FOTO: SVEN OLSSON
Bengt Gustafsson puttar i spännande särputtning.
FOTO: SVEN OLSSON
Ebbe Edström, 94, på hål 13 med Svante Starrin som vittne.

SPF-premiär på Samuelsdal – nu är seniorgolfen igång

När pensionärerna slår ut på Samuelsdals allt grönare golfbana, då är det sommar på riktigt. Årets första omgång av den populära tävlingen den 31 maj lockade 43 anmälda varav 41 kom till start.

Spelarna lottades in i 9 jämna lag och lagkaptener denna gång var 5 kvinnor och 4 män, alla erfarna och regelkunniga golfare. Äldste deltagaren, evigt unge Ebbe Edström 94 år fyllda, hälsades välkommen med en särskild applåd.
Knepiga hål
Seniorgolfen spelas som en niohåls scramble, en lagtävling där alla spelare gör sina utslag, varefter laget bestämmer vilket bolläge man spelar vidare från. Det gäller även att vara lite taktisk, då alla spelare i varje lag måste stå för minst ett av lagets utslag, en så kallad ”Texas-scramble”. Den här gången spelades de knepiga korthålen 10 till 18 från röd tee för alla, det vill säga avstånd mellan 111 och 164 m och par 3 på samtliga. Alla lag går ut samtidigt på var sitt hål och spelar därifrån ett varv. På hål 10 fanns ett individuellt pris att tävla om, vem som kommer närmast hålet.
Jämn drabbning
Efter fullgjord rond på cirka två timmar återkom alla lag till klubbhuset. Scorekorten lämnades till tävlingsledningen och granskades. Det visade sig vara en synnerligen jämn drabbning; två lag hade kommit in på 28 slag (+1), fem lag hade 29 slag (+2), ett lag hade 30 och ett hade 32 slag. Det betyder att särputtning måste tillgripas för att få fram en prispall.
Spännande
Först särputtade de 5 lagen med 29 slag och därefter de 2 lagen på 28. Efter en spännande omgång blev prispallen följande:
1. Tord Halvarsson, Bo Andersson, Carina Perjons-Lundberg, Jan Gren och Bo Ädel.
2. Inger Larshans, Lars Holmberg, Sven-Olov Sand och Dan Lundstedt.
3. Chester Bernsten, Mona Lundberg, Hans Eriksson, Kerstin Älegård och Bengt Gustafsson.
I den individuella tävlingen, närmast hål 10, segrade Dan Lundstedt med 8,93 m kvar till hål. Alla pristagare belönades med presentkort i golfshopen och applåder från deltagarna.