Ronny Svenssons krönika

I sin senaste krönika i Dalabygden ställer sig Ronny Svensson frågan ”Varför så tyst om Sveriges framtid?”. Det han tar upp är den statsunderstödda expansionen av Stockholmsområdet. Det är lätt att hålla med honom. Miljardrullningen av statliga skattemedel till Stockholmsregionen är ett stort problem, om man vill ha en hållbar utveckling i Sverige, där alla regioner är med och bidrar. Alla dessa pengar och jobb som nu strösslas över landets mest expansiva region, skulle göra åtskilligt större nytta i andra delar av landet. Han avslutar med att ifrågasätta riksdagens och partiernas passivitet i frågan. Och det kan man verkligen göra. Det parti som på allvar tar tag i denna fråga skulle säkerligen vinna på detta i kommande val.

Hans Björklund
Djurås

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

FOTO:
Här syns Gunnar Nyström, tvåa från vänster, i samband med att han fick språkpriset Övdals-Byönn 2019.

En viktig drivkraft för att rädda älvdalskan har avlidit

Språkvetaren Gunnar Nyström i Uppsala, har hastigt avlidit i en ålder av 82 år. Han har sedan mycket unga år varit den viktigaste och mest aktive när det gäller att uppteckna och rädda stora delar av den gamla älvdalskan åt eftervärlden.

Han kom i kontakt med älvdalskan redan under gymnasietiden då han hade Bengt Åkerberg från Loka i Älvdalen som lärare i Bromma.
Gunnar blev intresserad av det urgamla och unika språket i Älvdalen och bodde under långa perioder av sin ungdom hos Amanda, Ivar och Erik Westling i Karlsarvet. Han antecknade och spelade in mängder av ord och uttryck som familjen Westling och andra bybor hade kvar. Därmed räddade han en stor kulturskatt åt eftervärlden.
Som yrkesverksam arbetade han på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och med Ordbok över Sveriges dialekter där hans oerhört omfattande kunskaper om älvdalska och andra folkmål i Sverige kom till sin rätt och utvecklades.
Efter pensioneringen fortsatte han sitt arbete med huvudinriktning på älvdalskan. Han var i det tysta inblandad i en stor del av den litteratur, spel, sånger och mycket annat som Ulum Dalska och andra producerade under många år.
2019 tilldelades han det älvdalska språkpriset Övdals-Byönn.
”Jag är glad och hedrad över att få ta emot priset även om jag tycker att det är jag som borde ge Älvdalen ett pris istället som har gett mig så mycket”, sade Gunnar med den stora ödmjukhet som präglade hela hans liv.
”Det jag hoppas är att jag med mina forskningsinsatser har bidragit till språkets bevarande, men det är andra som bidrar med förnyelsen av språket, sa Gunnar sitt tacktal i samband med att han fick priset. ”
– Hans bidrag till att bevara det unika älvdalska språket har varit ovärderligt.
– Han räddade så mycket som annars hade varit borta för evigt, säger Inga-Britt Petersson i Älvdalen som jobbat mycket nära Gunnar Nyström med att översätta litteratur och samla gamla ord och uttryck.
Ulla Schytt, verksam i bland annat projektet Wilum og Bellum blev bestört då hon fick budet på lördagen.
– Jag och många med mig kommer att sakna honom oerhört mycket, både för hans enorma kunskaper om älvdalskan och för hans ödmjuka personlighet.
Gunnar Nyström var fortfarande mycket aktiv i arbetet för det älvdalska språket och höll på med att korrekturläsa långa texter som projektet har översatt, bland mycket annat.
Alla älvdalsktalare har all anledning att i dag fälla en tår med anledning av Gunnar Nyströms bortgång och skänka en tacksamhetens tanke för allt han gjort för att rädda språket.
Gunnar Nyström sörjes närmast av barn med familjer.
FOTO:
Det segrande laget pustar ut vid 8:ans green, där dagens tvåor försöker avsluta sitt varv med en birdie.

”Kanonstart” för pensionärsgolfen

Den tredje spelomgången av Samuelsdals Seniorgolf lockade 48 deltagare trots kyligt morgonväder med bara +11 grader.

Nio lag med 5 eller 6 spelare tog sig an utmaningen att spela golfbanans nio långa hål 1-9 med s.k. ”kanonstart” från alla hål samtidigt. Långa banan bjuder på mer varierat spel, där även de långtslående klubborna kommer till nytta.
Så småningom tittade solen fram och fick jackor och västar att åka av deltagarna. De nio lagen leddes denna dag av nio damer och lagen hade lottats så jämnt som möjligt. Golfbanans fairways och greener börjar nu ta sig och bjöd på tämligen fint underlag.
Alla lag presterade god golf och kom i mål på ett resultat under banans par (idealresultat). Bäst lyckades Yvonne Henniger med sina fyra gubbar – Chester Bernsten, Jan Jansson, Ole Jacobson och Sven Olsson som gjorde de 9 hålen på 31 slag (-5). Tvåa kom Inga-Lill Rachbauer, Gun-Britt Åman, Kent Karlsson, Anders Engh och Stig Wiström med 32 slag och samma resultat hade Inger Larshans, Sivan Vig, Lars Holmberg, P-O Lindgren och Rolf Svärd. De senare förlorade i särputtning om andraplatsen.
Närmast hål togs hem av Kerstin Älegård på 1,47 m, och Sivert Stenman med 5,20 m.
FOTO:
Sammi van Vlietär klubbens snabbaste åkare med farter upp mot 47 km/tim.
FOTO:
Noah Olsson, 11 år, kan komma upp mot 30 km/tim på inlinesen.

Träningstävling med sju rekord på inlinesbanan

Dala Active Skaters barn och ungdomar tränar flitigt Lugnets inlinesbana på skidstadion, där de nya asfaltsbanorna ger alla cyklister, rullskidåkare, rullstolsåkare och inlinesåkare helt nya och säkra förhållanden för träning och tävling.

Skridsko– och inlinesklubben Dala Active Skaters har fått många nya ungdomar att börja åka inlines och har oftast 10-15 barn och ungdomar på de träningar som bedrivs onsdagar och söndagar. Dessutom har flera föräldrar provat på den fina sporten och skaffat egen utrustning för att kunna åka medan barnen tränar.
Ungdomsledarna Sven Olsson, Linda Lundmark och Esther van Vliet har fullt upp med att hjälpa till och instruera. Oftast kör man ett litet teknikpass som uppvärmning innan det blir tuffare åkning med intervaller, backåkning, stafetter och individuella lopp. De flesta träningar avslutas med att de barn som så önskar, får köra testlopp för att försöka sätta nya personliga rekord. Onsdagen den 16 juni var en fin sommardag för träning och testlopp. På 14 lopp sattes 7 nya personliga rekord! Träning ger färdighet!
FOTO:
Gunnar överlämnar klubban till Birgitta.
FOTO:
Nya styrelsen Lennart Sandström, Lars Eriksson, Gunnar Olsson, Pär- Åke Engström, Vanja Melandsö, Laila Andersson, Aina Eriksson, Margareta Eriksson, Birgitta Thurin. Saknas på bilden Ann- Christine Hedberg.

Gunnar lämnar över klubban efter 14 år som SPF-ordförande

Efter 15 år som aktiv medlem, varav 14 år som ordförande, avgick Gunnar Olsson från ordförandeposten i SPF Tuna-Säter vid årsmötet. På ny post som föreningens ordförande valdes Birgitta Thurin.

I strålande sommarvärme kunde till slut årsmötet för SPF Tuna-Säter genomföras. Ett årsmöte som blivit förskjutet på grund av den rådande pandemin runt om i världen.
Ordförande Gunnar Olsson hälsade mötesdeltagarna välkomna varefter parentation följde för de medlemmar som avlidit under året. Ett ljus tändes och en instrumental version av ”Koppången” spelades.
Klas-Gunnar ”Classe” Sigvardsson stod för sång och medryckande musik. Kaffe och smörgås serverades där samtliga mötesdeltagare satt på behörigt avstånd från varandra.
Årsmötet genomfördes med ett 20-tal medlemmar på plats. Till årsmötets ordförande valdes Åke Örjes som klubbade igenom årsmötesförhandlingarna och fastställde beslut enligt dagordningen.
Föreningens verksamhet under 2020/2021 har varit mycket begränsad på grund av pandemin. Vandringar har genomförts med 20-talet deltagare per tillfälle. Övrig verksamhet stängdes ner under hösten. Nu ser föreningen en ljusglimt för verksamheten och hoppas kunna starta upp någon gång under kommande höst med de uppskattade månadsträffarna och andra aktiviteter.
Styrelsen består av 10 styrelsemedlemmar. Till ordförande för det kommande året valdes Birgitta Thurin. Övriga val; fyllnadsval för 1 år Gunnar Olsson, omval på 2 år Lars Eriksson, Lennart Sandström och Aina Eriksson, 3 stycken har återstående mandatperiod för 1 år, Laila Andersson, Ann-Christin Hedberg och Margareta Eriksson. 2 nyval för mandatperiod om 2 år, Vanja Melandsö och Per-Åke Engström.
Årsmötets ordförande Åke Örjes avslutade årsmötesförhandlingarna. Gunnar Olsson avtackades med en vacker blombukett liksom presidiet.
Bild 7801 Nya styrelsen Lennart Sandström, Lars Eriksson, Gunnar Olsson, Pär- Åke Engström, Vanja Melandsö, Laila Andersson, Aina Eriksson, Margareta Eriksson, Birgitta Thurin. Saknas på bilden Ann- Christine Hedberg.
FOTO:
På väg upp på berget.
FOTO:
Utsikt över Hedemora från Vasaloppsstugan.
FOTO:
Rast vid Vasaloppsstugan.

SPF Tuna- Säter har vandrat på Nibbleberget i Hedemora

Vårens sista vandring gick upp till Vasaloppsstugan på Nibbleberget. Redan vid parkeringen ser man att det här är en plats där det gäller att röra på sig, först ett nybyggt utegym och flera motionsslingor att välja på.

För att komma upp till Vasaloppsstugan finns olika alternativ, en kortare men brant och flera längre och lättare, vi valde en lättare på två km genom granskog med blåbärsris och längre upp inslag av tall. Väl uppe en hänförande utsikt över Hedemora stad och ett landskap med skog och åkrar, några med blommande rapsåkrar som gula färgklickar.

Vasaloppsstugan, slogbod, grillplats och hela området sköts ideellt av Vasaloppsklubben som bildades 1958 och dess medlemmar har åkt åtskilliga vasalopp på dessa 63 år. I den intilliggande slalombacken började Jonas Nilsson sin slalomkarrier som kröntes med VM guld i slalom 1985.

Någon i gruppen suckade, vad ska man göra på måndagar nu när det inte blir någon mera vandring i vår, en uppfattning som delades av många. Vi får nog vänta till augusti när höstens vandringar börjar.