FOTO: PRIVAT
Bertil Eek brann för idrottsrörelsen.

Minnesord över Bertil Eek – idrotten var en röd tråd genom livet

Bertil Eek har efter en tids sjukdom lämnat oss den 21 mars. Bertil har efter sin pension varit i kontinuerlig dialog med idrottsrörelsen. Visserligen stundtals tagen av en längre tids sjukdom, men glad, skojfrisk och framför allt intresserad av vårt arbete. I sin roll som ledamot i valberedningen ville han vara uppdaterad. Att han nu har somnat in kom som en chock för oss alla.

Bertil har ända sedan 70-talet jobbat inom idrottsrörelsen. Först som idrottskonsulent och sedermera även idrottschef för Dalaidrotten. Det han inte visste om föreningslivet i Dalarna var inte värt att veta.
Idrotten har varit en röd tråd i Bertils liv ända sedan barnsben. Aktiv vattenskidåkare, flerfaldig landslagsman, förbundskapten och ledamot i Svenska Vattenskidförbundet. Ett uppdrag som innebar massor av resor både nationellt och internationellt. Det var en fröjd att höra Bertil berätta om alla exotiska platser han besökt tack vare ett par vattenskidor.

Brann för föreningslivet

Bertil brann för föreningslivet och att ge ungdomar en möjlighet att idrotta. Hans stora passion var att utbilda ledare i föreningskunskap. Tusentals idrottsledare i Dalarna har haft Bertil som föreläsare och han har med glimten i ögat förmedlat ett stundtals byråkratiskt och styrt budskap.
Han var en ivrig förespråkare för Formenkollen som blev LIVI (Lugnets Idrottsvetenskapliga institut) och sedermera idag så aktuella DSA Elit (Dala Sports Academy Elit).
Hans oerhörda kunskap om föreningar går nu förlorat. Vem skall nu sitta ordförande på tuffa årsmöten runt om i Dalarna? Vem skall ge råd om knepiga föreningsfrågor? Vem skall svara på alla juridiska frågor? Bertil var ett levande uppslagsverk inom detta område. Föreningsexperten nummer ett i Dalarna.

Ett stort hjärta

Bertil, eller Berra som vi ofta tilltalade honom, var en generös människa i ordets rätta bemärkelse. Han hade alltid ett leende på läpparna och skrattet var hjärtligt och kom ofta. I Bertils sällskap kände man sig alltid välkommen. En idrottsledare och utbildare med ett stort hjärta.
Bertil var en man som såg möjligheter före svårigheter. Han hade ett hjärta av guld och engagerade sig i både smått och stort.

Påtaglig stolthet

Det perfekta yttre, hans skratt, diskussioner om idrotten då, nu och i framtiden är något vi inom idrottsrörelsen kommer att sakna för lång tid framöver. Hans glädje och stolthet att vara en pusselbit inom idrottsrörelsen var påtaglig.
Bertil lämnar oss i stor saknad, men med många minnen. Det blir tomt när han inte inte längre finns bland oss. Vi vet dock att han finns med oss även i fortsättningen, men då från en annan arena.
Bertil Eek blev 72 år och sörjes närmast av sambo Margitta samt sonen Niklas med familj.