FOTO: GUNNAR OLSSON
Fanns mycket att berätta om Stora Tuna Kyrka.
FOTO: GUNNAR OLSSON
Lars Lyrvall berättade om Stora Tuna Kyrka.

Intressant studiebesök i vackra Stora Tuna Kyrka

30 personer kom i regnet för att lyssna till Lars Lyrvall när han berättade om Stora Tuna Kyrka.

Vi började i vapenhuset där man fick se hur det sett innan tornet byggdes. Sedan gick vi in och satte oss i kyrkbänkarna medan Lars berättade om kyrkan. Den är byggd 1469 och har restaurerats flera gånger sedan dess. Senaste gången var 1968.
Domkyrka
Kyrkan byggdes som en domkyrka då det var meningen att den skulle bli domkyrka i Tuna stift. Den tanken rann så småningom ut i sanden. Den är en av landets största landsortskyrkor med plats för 700 besökande.
De två sidoskeppen och koromgången gjorde att man kunde gå runt i processioner som man gjorde då landet fortfarande var katolskt.
Pampig
Lars berättade om krucifixet som har en höjd på 6 meter. I kortändarna hänger medaljonger med bilder av de fyra evangelisterna. Altartavlan hamnade i kyrkans ägo på 1700-talet då den visade sig vara för stor för Grangärde kyrka. Den pampiga predikstolen är också från 1700-talet gjort i Stockholm av Johan Ljung.
Trollknut
Dopfunten är en pampig skapelse som stått på sin nuvarande plats cirka 15 år efter att ha stått på lite olika platser i kyrkan. Mittendelen kallas för trollknut för att inte oknytt skulle nå de odöpta barnen.
Brand
Vi fick gå runt i kyrkan och titta en stund innan vi samlades i sakristian där han också berättade intressanta saker och visade en del mässhakar.
Många äldre föremål försvann tyvärr då tornet brann ner 1807. Ja det var mycket vi fick veta om vår fina kyrka och han tackades med en varm applåd.