FOTO: DALARNA GUIDE & KULTUR
Dalaguider träffades för utbildning i Säter.
FOTO: DALARNA GUIDE & KULTUR
Föreningens ordförande Anna-Lena Söderlund Törnell.

Dalaguider träffades på Säters Biomuseum

Visste ni att konstgången från Bispbergs gruva ner till Sördalen i Säterdalen en gång på 1700-talet sägs ha skrämt bort en fientlig rysk styrka? Eller att det kom 6000 besökare till Säterdalens första friluftsfest år 1906?

Visste ni förresten att Säters biograf- och TV-museum består av 850 kvm av norra Europas enda biograf- och TV-historia av sitt slag?
Detta och mycket mer fick medlemmar i Föreningen Dalarna Guide & Kultur svar på under ett av årets möten förlagt till just Säter.
Intressant historia
Kim Jarl, (auktoriserad dalaguide), inledde dagens besök med att berätta om sitt Säter och lite av dess intressanta historia. Efteråt bjöd Dalarna Guide & Kultur på fika och kaffe och medlemsmötet tog vid som leddes av föreningens ordförande Anna-Lena Söderlund Törnell.
En visning av museet var nästa punkt och den mycket kunnige och vältalige guiden, Stefan Lindfors, hade anpassat sin historia och ett par filmsnuttar till just turist- och guide-genren och berättar att det är så det går till då man bokar ett besök på museet; man anpassar visningen till besökarna.
Inspirerande
En mycket lyckad dag i föreningens regi med inspirerade och glada medlemmar som resultat. ”Tänk att detta finns så nära!” och ”Önskar verkligen flera varit med och fått se detta!” var några av kommentarerna.
Gillar du Dalarna? Som medlem i föreningen är du välkommen till inspirerande, lärorika och intressanta träffar runt om i Dalarna. Det kan vara föreläsningar, studiebesök eller sociala, nätverkande möten mellan kulturintresserade.
Vill du uppleva mer? Låt en auktoriserad guide ta med dig på en personlig upplevelseresa i Dalakulturen där du kan få lära dig mer om allt från Gustav Vasa till Mando Diao.