Sportkrönikan: Att stötta sitt lag på bästa sätt

Inledningen på veckan har varit minst sagt svag för distriktets två elitlag på herrsidan i ishockey.

Leksand såg ut att ha vänt sin deppiga inledning på säsongen, detta genom två starka bortasegrar förra veckan (Brynäs och Växjö). 

Men torsdagens hemmamöte med ett formsvagt HV71 (som inte vunnit på bortaplan i SHL sedan början på januari) bjöd visserligen på ett tydligt skottmässigt övertag. Men nya defensiva misstag och på tok för svårt att omsätta spelövertaget i mål innebär att Leksand i stället för att skapa en lucka till lagen i botten rycktes närmare framför allt de där två placeringarna i botten av tabellen som alla lag (och dess supportrar) fruktar så.

Torsdagens förlust innebär att Leksand spelat hem fyra poäng av tolv möjliga på hemmais. 

Ett minst sagt svagt facit. Och något som måste brytas för att klättringen till tabellens mer eftersträvansvärda nivåer ska nås.

Ett rekord som ingen vill ha
Mora kom till spel i onsdagens bortamöte med Björklöven efter att ha tagit poäng i fem raka matcher (och dessutom tog laget full pott i fyra av dessa).

Men nu gick laget minst sagt på en mina.

Den största i den hockeyallsvenska historien.

Dalalaget fick som bekant lämna Umeå efter att ha fått stryk med elva puckars marginal.

E l v a.

Häpnadsväckande 11—0 blev resultatet.

Den ende i Moratröja som förtjänade beröm var Kim Sköld.

Sköld var inte en enda sekund på isen i Visionite Arena.

Men ni har säkert sett bilderna; Sköld som bilat de 558 kilometerna (enkel väg) stod som enda person på bortaståplats och bokstavligen säkerställde att Moraflaggan vajade även i takt med att målen trillade in.

Supporterskapet har under många år visat sig i en lång rad skepnader. 

Att denna supportermässigt så imponerande insats av Morasupporter Sköld skedde samma dag som det spelades ett Stockholmsderby på Hovet, detta mellan AIK och Djurgården, gör att den typen av positiva sympatier för favoritlaget (även om detta favoritlag för dagen svarade för en historiskt svag insats) blir än viktigare. 

För på det där derbyt på Hovet fick matchens publika besökare enbart ha ”svartgula AIK-färger, eller neutrala kläder”. 

Detta enligt en artikel i Aftonbladet (läs artikeln i sin helhet här) som hänvisar till ett mejl som gått ut till alla biljettköpare inför matchen: ”Detta är ett beslut som båda klubbarna (AIK och DIF) har tagit, i samråd med arenaoperatör och polismyndigheten. Det betyder också att du som publik enbart får jubla för AIK:s prestation. Det får alltså inte ske något jubel för DIF. Vakter kommer att vara på plats för att se till att detta följs. Detta är regler som finns för att skapa optimal säkerhet för samtliga i arenan.”

Jag vet inte om detta hänt tidigare, men låt oss åtminstone hoppas att det inte händer igen.

En hockeymatch, och då i ännu högre utsträckning ett derby behöver kampen (den röst- och stämningsmässiga) även på läktarplats.

Revanschchans
Både Leksand och Mora har chans till snabb revansch; dessa möjligheter kommer som bekant tätt i hockeyns värld.

Mora skrinnar i kväll in i Smidjegrav Arena, detta då tabellfyran och säsongens kanske allra största positiva överraskning, Kalmar, kommer på besök.

För Leksand väntar en av säsongens allra häftigaste men samtidigt tuffaste utmaningar. Detta då de tar sig an Färjestad en lördag kväll i Löfbergs Arena.

Där kommer det av allt att döma sjungas Torparrock och ett antal håhåjaja från hemmasupportrarnas ståplats, samtidigt som Leksandsklacken kommer att göra allt för att stötta sitt lag.

Precis så som vi vill att supporterskapet ska vara.

Med supportrar från båda lagen på plats för att stötta sitt lag.

Vintern på gång – eller redan här
Avslutningsvis bara; nu är vintern nära. Eller på ett sätt redan här.

I morse rullade skidsäsongen igång på allvar i Dalarna. Detta då Idre Fjäll öppnade för skidåkning både i längdspår och ett par nedfarter.

Detta innebär att en häftig skidvinter i Dalarna drar igång; skidskyttepremiären just på Idre Fjäll; Skidspelen i Falun och inte minst Vasaloppet är bara några av vinterns höjdare på dalasnön.

Mårten Lång

Synpunkter? Eller tankar på vad vi borde skriva om antingen i den här spalten eller i Dalabygdens ”ordinarie” bevakning? Skicka då ett mejl till marten.lang@sveagruppenmedia.se.

Tidigare krönikor i Dalasportmedlång
20 september – Här är förväntningarna på Leksand och Mora
27 september – Vilka konsekvenser får landslagets Skidspelsnobb?
4 oktober — Lyckan när idrottens David spöar Goliat
11 oktoberViktigare än veckans höjdpunkt