Sportkrönikan: Viktigare än veckans höjdpunkt

Drygt tre miljoner svenskar är medlemmar i en idrottsförening. Detta fördelat på omkring 18 000 föreningar i totalt 73 olika specialidrottsförbund.

Men bakgrund och förklaring till varför man är medlem i en idrottsförening varierar. Det kan handla om alltifrån åttaåringen som följt med bästa kompisen till sin första fotbollsträning och som där utöver att lägga sina första bredsidor även får bli en del av tillhörigheten och sammanhållningen i ett lag, via stavhopparen Armand Duplantis som vinner OS-guld och sätter världsrekord, till de veteraner som vecka efter vecka tar sig an de orienteringsmässiga utmaningarna i Dala Veteran-OL.

Förra veckan var jag och gjorde ett reportage om veteranorienteringen i Rättvik (läs reportaget här). Bakgrunden till detta bevakningsmässiga nedslag var att forskare på Örebro Universitet för något år sedan presenterade en forskningsrapport som kunde slå fast att veteraner som håller på med orientering ”mår bättre” än personer i motsvarande ålder:

”Veteranorienterarna upplever mindre stress, de är gladare och har mindre problem med magen. De mår helt enkelt bättre överlag. Bakgrunden till detta är att de rör på sig; aktiverar hjärnan. Och dessutom att de är en del i ett socialt sammanhang”, säger forskaren Ida Schoultz.

Och även Riksidrottsförbundet har i sin forskning påvisat att ”regelbunden motion har effekter som minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, minskad risk för frakturer, förbättrad balans- och koordinationsförmåga, minskad risk för belastningsskador med mera. Hos äldre bidrar motion till att minska risken för demens”.

Det där sociala, att träffas och vara en del av ett sammanhang är områden där idrotten, för den övervägande majoriteten, det vill säga alla vi som aldrig kommer att kunna försörja oss på vår idrott, är väldigt viktig. Detta givetvis i kombination med den regelbundna motionen.

”Tisdagarna och veteranorienteringarna är en höjdpunkt i veckan. Och huvudanledningen till detta är absolut det sociala. Att tävla det har jag slutat med. Men det här att träffas och prata, och så den obligatoriska fikastunden efteråt, det är något jag ser fram emot. Jag är ju morgontrött, men när jag ska iväg på det här då är det lätt att gå upp”, summerade Moraprofilen Karl-Erik ”KEA” Andersson.

Och detta skulle gå att överföra till en rad andra idrotter eller aktiviteter. För det skulle kunna handla om gänget som ses på tisdagsförmiddagarna för att spela golf, eller konstellationen som tar en promenad innan kaffekoppsstoppet på lördagsförmiddagen.

Så idrotten har onekligen en rad viktiga roller i samhället; detta inte enbart när det handlar om att jubla över ett favoritlag som lyckas peta in en puck mer i nätmaskorna än den stora rivalklubben från förr.

På tal om just detta så har ju Leksands hockeyherrar har inlett säsongen svagt. Inför torsdagens klassikermöte med Brynäs hade dalalaget bara plockat en enda fullpoängare.

Lagets facit efter sju spelade matcher var fem inspelade poäng av tjugoen möjliga. Dessutom kom det tidigare i veckan besked om att målvakten Mantas Armalis är borta på obestämd tid.

Detta inte minst oroande för det lag som hade släppt in flest mål av alla i SHL.

Leksand var också rejält tillbakatryckta under inledningen av bortamötet med Brynäs.

Men laget tog sig ikapp, och i slutminuterna kunde Leksand i spel i numerärt överläge sätta matchvinnande 3—2.

Detta extra glädjande då just den spelformen med en man mer på isen varit synnerligen svag under inledningen av den här säsongen (och även fjolårssäsongen). 

Och dessutom synnerligen viktigt att relativt orutinerade Jakob Hellsten svarade för flera vassa och skulle det visa sig poängräddande räddningar.

Torsdagens seger innebär visserligen att Leksand lämnade tabellens minst angenäma placeringar, men det krävs flera bra insatser för att laget ska klättra till ännu stabilare nivåer.

På lördagseftermiddagen väntar nästa match för de blåvita; då bortamöte med ett Växjö som verkligen blandat och gett så här långt under den här säsongen.

Mårten Lång

Synpunkter? Eller tankar på vad vi borde skriva om antingen i den här spalten eller i Dalabygdens ”ordinarie” bevakning? Skicka då ett mejl till marten.lang@sveagruppenmedia.se.

Tidigare krönikor i Dalasportmedlång
20 september – Här är förväntningarna på Leksand och Mora
27 septemberVilka konsekvenser får landslagets Skidspelsnobb?
4 oktober Lyckan när idrottens David spöar Goliat