Älvdalens yngsta dragspelare Dennis Ljung hyllades 2023, Foto: Isami grafi
Robert Andersson, Ros-Mari Håmås och Hannah Risander ligger bakom initiativet att hylla älvdalingar. Foto: Isami grafi

Nu ska älvdalingar hyllas igen

Det var två år sedan sist, som älvdalingar hyllades inför fullsatt publik på den anrika Älvdalens Biograf. Nu är det dags igen, den 14 december blir det åter en hyllningskväll.

Det är trion Ros-Mari Håmås, Hannah Risander och Robert Andersson som ligger bakom initiativet att hylla älvdalingar genom en hyllningskväll. I februari 2023 drog kvällen fullt hus och publiken fick uppleva Älvdalen med alla sinnen. Då var det inte mindre än 14 scenframträdanden i två akter, intervjuer varvades med dans, musik och sång.

”En otrolig kväll”

—Det var en otrolig kväll, publiken fick både skratta och gråta. Jag tror att många fick lära sig nya saker om Älvdalen och kunde känna sig stolta när de gick hem. Vi hade med både historia och framtid och många talanger som gör saker för Älvdalen, berättar Ros-Mari.

Ingen i publiken visste innan vilka som skulle hyllas på scenen, så att köpa en biljett var en ren chansning. Och så blir det i år också, stort hemlighetsmakeri.

— Det är halva grejen med att gå på hyllningskvällen, att inte veta. Vi tror att det skapar extra spänning och det är roligt att kunna överraska publiken. Ett starkt nummer jag minns från förra året var att publiken fick sluta sina ögon och dofta på en liten pinne av furu som vi delat ut, som en doft av Älvdalen och sedan lyssna på ett sagolikt pianostycke. När låten vad slut visade vi upp kompositören, som var den lokala profilen Magnus Nykvist. Det blev stående ovationer, en mäktig känsla, berättar Hannah.

200 platser

Biljetterna kommer att släppas inom kort, och det finns endast 200 platser. Arrangörerna är i full gång med planeringen.

— Det finns så många att hylla, det svåra är att välja ut. Vi gör det här för att skapa mer stolthet och för att många jobbar i det tysta och kanske aldrig får den cred de är värda. Det är människor som gör något bra för bygden, såna som sprider Älvdalen utanför Älvdalen eller som inte finns kvar hos oss mer. Vilka det blir får man se den 14 december, säger Ros-Mari.