Torsdag den 12 september fylldes Wallmanssalen med 80 medlemmar för att lyssna till Lasse Westin från Centrala Stadsrum. Han är verksamhetsledare och arbetar tillsammans med projektledaren Caroline Lindqvist och kommunikatören Erika Pettersson.
Centrala Stadsrum har uppdraget att göra stadskärnan trevlig att vistas i och att öka besökarantalet i vårt ”gemensamma vardagsrum”. Centrala stadsrum grundades för 30 år sedan och är en medlemsägd förening med cirka 250 medlemmar inom olika verksamheter i kommunen. Det utgör ett viktigt bollplank för Falu kommun och medverkar i etablerings- och utvecklingsfrågor av olika slag.
Lokala kulturen
För att på bästa sätt utveckla stadskärnan har Centrala Stadsrum en styrelse och fem samarbetsråd. Råden omfattar krögare, hotellägare, fastighetsägare, butiksägare och ett medborgarråd. Målet är att det ska vara lätt att ta sig in till stadskärnan och att man där ska finna trevliga caféer och restauranger liksom ett mixat shoppingutbud. Den lokala kulturen ska genomsyra stadsmiljön. ”Falukortet” är ett presentkort giltigt i en mängd butiker och matställen och ett resultat av samarbetet inom Centrala stadsrum.
Återvinning
Stadskärnan ska på olika sätt locka till besök. Att medverka i stora arrangemang som Å-festen är naturligt, men Centrala stadsrum har också skapat egna arrangemang som ”Tjejkväll på stan”, ”Smaka på Falun”, byggt upp cykelbanan i Pilparken och vinterns snöpark för barn på torget. De spontana mötesplatserna är mycket viktiga. Sommarens ”beach” är exempel på det liksom grillplatsen på torget eller färgglada parkbänkar att vila på. Hållbarhet och återvinning uppmuntras när gamla slitna parkbänkar rustas upp och målas av skolelever. Bokholkarna för byte av böcker är också exempel på återbruk.
Fasta uteserveringar
Att Falun har tomma affärslokaler är ett faktum. Målet är att ha cirka 4 procent lediga lokaler för att kunna erbjuda nyetableringar, men i Falun är nu 10 procent outhyrt. För att hitta inspiration till utveckling bevakar Centrala Stadsrum vad som händer i andra städer och ingår i ett nationellt nätverk. Ett exempel på önskelistan just nu är fasta uteserveringar under hela året för att öka utbudet, men också för att främja tryggheten i centrum.
Lasse Westin gav oss denna tänkvärda uppmaning: Vill du ha lokala verksamheter kvar i framtiden – använd dem idag!