Samhällsvården av barn och unga är både otillräcklig och oberäknelig.
Som konsument kan det upplevas positivt att köpa bullar och glass till förmånliga priser. men vad är det du då egentligen bidrar till, skriver Företagarna. Foto: Mostphotos
Viktig åtgärd i en tid då efterfrågan på byggarbeten beräknas minska. Foto: Mostphotos

Kommunranking tillhör papperskorgen

Medierna har den senaste tiden utan någon som helst kritisk analys återgett tidningen Fokus betygsättning av svenska kommuner – denna gång vilken kommun som sägs vara bäst att vara boende i. Som vanligt – det omdömet gäller även andra liknande storstadspräglade bedömningar av landets kommuner från bland annat Svenskt Näringsliv och Dagens Samhälle – kommer man fram till att det är de i nästan alla avseenden mest gynnade kommunerna som tar hem förstaplaceringarna.

Att man överhuvudtaget rankar kommunerna i landet efter en och samma mall är mer än häpnadsväckande och högst ovetenskapligt!

I den senaste betygsättningen har man utsett Umeå till landets bästa boendekommun. Trots att Umeå onekligen är en bra kommun att bo och verka i är det samtidigt en av de av staten mest gynnade kommunerna i Sverige vad gäller breda och omfattande statliga satsningar sedan 1960-talet. Därtill kommer alla offentliga och privata följdsatsningar av att Umeå valdes till Norrlands första universitetsstad redan 1963.

Umeås alla kvaliteter inom service, utbildning och sjukvård är till nästan 100 % ett resultat av svenska statens oerhört generösa investeringar under mer än sex decennier. Enbart i år satsar staten över tre miljarder på universitetet i stan där fler än 4500 personer har sitt dagliga arbete. På universitetssjukhuset med över 5000 anställda står staten direkt och indirekt för åtskilliga miljoner av driftskostnaderna. Att Umeå snart kommer att ha 135 000 invånare är mot denna bakgrund inte något att förvånas över.

Om ekonomiskt gynnade kommuner topprankats i denna typ av högst subjektiva omdömen är det inte förvånande att små kämpande kommuner på landsbygden som Vingåker, Gnesta, Laxå, Ljusnarsberg, Gagnef och Älvdalen hamnar i botten på listan.

Om vi ett ögonblick bortser från att det sakligt sett inte går att bedöma samtliga kommuner efter en fast mall kan man aldrig dra slutsatsen att de som bor på en traditionell eller gles landsbygd har ett sämre boende eller rent utav vantrivs. Dessutom har ju alla kommuner sina speciella utmaningar att ta sig an vilket även gäller Umeå.

Den rätta platsen för Fokus rankingar är papperskorgen. Inte ens Umeå är i längden betjänt av oseriösa jämförelser!