Skinskidor och en riktig vinter har gjort att längdskidåkningen näst intill exploderat. Skidspåren i Dalarna har varit välbesökta. Stundtals har det till och med varit folkvandring för en tur i välpreparerade spår och vacker terräng.
Även sporthandeln har märkt av uppsvinget. Några riktigt utmanande vintrar har det varit innan vändningen kom sista kvartalet 2023. Snö tidigt och suget efter skidor tog åter fart. Ett uppsving för hela sportbranschen.
– Det har verkligen hållit i sig. Förr har rean börjat tidigt. I år är det först nu som vi startar rean, säger Tobias Käll på Intersport Falun.
Anders Haritz på Cykelcentrum i Borlänge är av samma uppfattning.
– Det har varit bra. Kul att det äntligen blivit en riktig vinter med snö under en längre period.
De senaste årtiondena har förutsättningarna för längdskidåkning genomgått en revolution i positiv riktning. 1974 fick plastskidan sitt genombrott. I början av 80-talet kom nästa milstolpe i längdskidåkningens utveckling när amerikanen Bill Koch tog skejtstilen in i en traditionell och svårflirtad skidvärld. Skejtstilen förändrade allt och vid VM i Oberstdorf 1987 tävlades det för första gången i både fri- och klassisk stil.
Skinskidans intåg
För en handfull år sedan kom nästa trendbrott inom längdskidåkningen. Skinskidan gjorde sitt intåg med buller och bång. Framför allt till fromma för motionärer som fick en helt ny och enklare vardag kring sin skidåkning. En trend som sedan pandemin bara utvecklats.
– 95 procent av det vi säljer är skinskidor idag. Inga vallningsbekymmer. Skinskidan fungerar i alla väder. Skidåkning har blivet så mycket enklare, säger Tobias. Det som gäller är att valla glidet och idag finns flytande glidvalla så det är enkelt att stryka på.
Att tänka på fästvalla är för många idag ett minne blott.
– Idag är det lika lätt att åka skidor som att ta skorna och gå till ett gym och att valla är lika lätt som att stryka på deodorant i armhålan, säger Tobias.
Rätt spann
Men Tobias påpekar vikten av att mäta ut rätt spann på skidorna.
– Det gör vi antingen på en klassisk spannbräda eller maskinellt. Gör vi det maskinellt behöver vi veta längd, vikt och kategori av åkare.
Hur länge håller ett par skidor?
– Strax över 100 mil. Sen är det dags att byta skins. Håller man vikten så kan ett par skidor hålla i många år.
Tobias har själv varit aktiv och jobbat inom branschen i snart 30 år.
– Det som är mest glädjande de sista åren är att fler och fler tjejer börjat åka längd. När jag började var det mest killar. Nu är det fler tjejer som köper skinskidor än killar.
Vad tror du det beror på?
– Enkelheten har en avgörande betydelse. Tjejer nördar inte ner sig i vallor med mera som män. De vill åka skidor, ofta i sällskap, och det ska vara enkelt. Och enkelt har det onekligen blivit med skinskidor.
Idag är det skidåkning på klassiskt vis som gäller i motionsspåren.
– Så är det onekligen. Vi säljer 80 procent för klassisk åkning. Det är de riktigt inbitna som i slutet av säsongen vill prova på fristil, säger Tobias.
Ideella timmar
Tobias är noga med att poängtera en annan viktig del för skidåkaren.
– Tänk så många i Dalarna som dag efter dag ser till att alla som älskar skidåkning har bra förutsättningar. Det är massor av ideella timmar som läggs ner i skidspåren. Vilket vi och skidåkarna är tacksamma för.
– Det finns enormt mycket fina skidspår. Jag brukar säga i dessa gyllene spår. Skidor på TV, vi vill röra på oss och det har blivit mycket enklare. Dessutom är skidåkning oerhört skonsam för kroppen.
Längdskidåkningen har onekligen utvecklats både för eliten och inte minst för motionären. Skinskidan gör att livet som skidmotionär har blivit så mycket enklare.