Vill man förändra världen kan man börja precis där man själv står. Så resonerade Nanna Gunnarsson, Signe Larsson och My Nordin i Dala-Järna när de började engagera sig i jämställdhetsfrågor. – Vi önskar att alla tyckte att det här var lika viktigt som vi tycker, säger Signe.
Det hela började när det skulle vara luciatåg i skolan och det skulle bestämmas vilka som fick vara pepparkaksgubbar och pepparkaksgummor.
– Vi reagerade på att det skulle vara så bestämt mellan killar och tjejer och började protestera och då fick till slut alla vara vad de ville, berättar Nanna.
Sedan har intresset för jämställdhetsfrågor fortsatt. Det blir många diskussioner hemma i respektive familjer och även i skolan. För att belysa sådant Nanna, Signe och My reagerar på gör de en show med inbjuden publik.
– Vi spelar teater och sjunger, och vi har olika entréavgift för män och kvinnor. Eftersom männen tjänar mer får de betala mer, och pengarna skänker vi sedan till någon organisation som jobbar med jämställdhet, berättar de.
Ny show i höst
I höst är det dags för en ny show, den här gången i Mys familjs lada som är större än bystugan i Nordanåker där de tidigare hållit hus. En låt som de alltid framför efter showen är ”Vi måste höja våra röster”, som skrevs redan på 1970-talet. Den har blivit ett slags signum för den här trion.
De hämtar inspiration och kunskap bland annat från boken Svenska hjältinnor och en av förebilderna som också finns presenterad i boken är Linnea Claeson, föreläsare och människorättsaktivist. Förebilder är också artister som Beyoncé och Zara Larsson.
– Det är så bra när de stora artisterna använder sin makt till att kämpa för jämställdhet, säger de.
– Vi gillar också att kämpa för det här, säger My.
Hon går i årskurs 2 och är lite yngre än Nanna och Signe som går i femman. De går också i olika skolor och jobbar var och en för jämställdheten där de har möjlighet.
Mensskåp i skolan
– Bland annat fick vi till ett mensskåp på vår skola, med mensskydd så att man kan ta där om man glömt hemma, berättar Nanna.
Nu har de också med föräldrarnas tillåtelse startat ett instagramkonto som heter @starka_tjejer09. Där skriver de om sådant de tycker är viktigt och kan även få ut information om showen och de har också tänkt att sälja egentillverkade armband för att få in pengar till olika organisationer.
– Vi vill får ut vårt budskap genom instagramkontot, säger Signe.
Tillsammans med My och Nanna har hon funderat en del på varför det ser ut som det gör med jämställdheten i samhället.
– Vi tänker att det följt med från våra mammor och pappor, och följt med till dem från de som var vuxna när de växte upp, resonerar de.
– Det ser också likadant ut i andra länder, så det är egentligen ett jättestort problem, fortsätter de.
Hoppas på förändring
My berättar att hon ofta tänker på att hon blir betraktad som om hon inte kan lika bra när de spelar fotboll i skolan till exempel.
– Då passar killarna till varandra, säger hon.
– Det är precis som om de underskattar oss tjejer.
Genom att berätta hur det känns och vad de reagerar på hoppas de att det kan bli en förändring.
– Man kan ju inte bestämma vad andra ska tycka men många vet nog inte, eller tänker nog inte på, hur det är, säger Nanna.