Lena Willemark och Lena Egardt gemensamma musikaliska resa började redan i barndomen. Nu möts de igen i en fäbodkonsert i samband med Hagströms hundraårsjubileum. Foto: Agneta Stolpe
På tunet på familjen Hagströms fäbod blir det nu fäbodkonsert. Foto: Hannah Risander
Lena Willemark och Lena Egardt bjuder på en unik fäbodkonsert på familjen Hagströms fäbod i Okbodarna utanför Älvdalen. Foto: Hannah Risander

Folkmusiklegendarer möts på fäbodkonsert

Två av Älvdalens mest inflytelserika folkmusiker möts återigen på scen – Lena Willemark och Lena Egardt. Deras gemensamma musikaliska resa började redan i barndomen, och trots olika vägar genom livet har de alltid burit med sig det som förenade dem från början: kärleken till folkmusiken och bandet till hembygden.

– Jag sjöng innan jag kunde prata, berättar Lena Willemark. Jag svarade folk med sång i stället för ord – det var min första kommunikation. Redan då kände jag starkt att jag ingick i något större. När jag satt i björken utanför köksfönstret och sjöng, var det som att hela kroppen visste att det här var mitt språk.

För båda var folkmusiken den första förälskelsen. De första musikaliska stegen togs i spelmanslaget och på hembygdsgårdar i Älvdalen. De unga flickorna Lena och Lena spelade tillsammans från nio års ålder – överallt där det fanns en publik.

– Vi har lirat på Soldathemmet, varje hembygdsgård i trakten, minns Willemark. Vi växte upp med ålderdomlig folkmusik och i Älvdalen spelade man allt från jazz och dragspel till rockabilly och pop. Det finns en spännvidd i Älvdalen, allt från det otroligt ålderdomliga, till blickande innovativa i nutidens musik. Det har gett en bred grund att stå på. Och så hade vi turen att få lära av de äldre – spelmän födda på 1800-talet.

Lena Egardt fyller i:

– Det är en sådan rikedom. Man lärde sig låtarna direkt från dem som själva burit traditionen i generationer. Det är något helt annat än att gå kurs – man fick låtarna med historien, människorna, livet. Den äldsta spelmannen i Älvdalen som man känner till, var Spilo-Janne som föddes år 1750 och det är häftigt att Älvdalen inte tystnat, det är nya folkmusiker som har tagit över traditionen.

Eldsjälen betydde massor

En viktig person i deras uppväxt var Ragnar Forslund, eldsjälen som stöttade unga musiker och såg till att de fick ta plats.

– Han betydde massor, säger Willemark. Det han gjorde för oss – att vi fick spela, pröva, hitta vårt uttryck – det har varit avgörande.

Fäbodlivet och dess musik har också satt djupa spår. Willemark minns Sovaldberg, där hon vistats sedan barnsben, och kvinnorna som lockade på djuren med sång.

– Fäbodmusiken har alltid varit levande för mig. Det finns en spännvidd i Älvdalen – från det urgamla till det nyskapande. Det är så häftigt att vara en del av det.

Lena Willemark är i dag en av Sveriges mest uppmärksammade och nyskapande folkmusiker, medan Lena Egardt har fortsatt sitt musikaliska liv närmare hemtrakterna. Deras vägar har skilts åt men korsats vid återkommande tillfällen – alltid med samma självklara tonträff.

– Att få spela med Lena igen är alltid en högtidsstund, säger Egardt. Vi har så mycket historia ihop. Det känns bara – rätt. Och att det är på hemmaplan för oss bägge, det är jättekul!

Okbodarna

Det i samband med musikföretaget Hagströms hundraårsjubileum som Lenorna bjuder på en unik fäbodkonsert på familjen Hagströms fäbod i Okbodarna utanför Älvdalen. Inför den stundande konserten är båda förväntansfulla. Det blir en musikalisk återförening där folkmusiken från Älvdalen står i centrum.

– Det så ska bli så otroligt kul och väldigt rörande, det är så fint att spela tillsammans. Det blir musik som har betytt mycket för oss, som format oss – och som fortsätter att leva, säger Willemark. En hyllning till dem som gick före, och till dem som kommer efter.