Lars Olsson på permobilen tillsammans med Olivia Morin Foto: Hannah Risander
Henry Eriksson tillsammans med projektledaren Ros-Mari Håmås. Foto: Hannah Risander
Henny Eriksson med ett par eleganta granglasögon. Foto: Hannah Risander

90-åriga influencers i ”stuttsnutter”

I det nya älvdalskaprojektet Glamgleðį, som betyder språkglädje har man två nya influencers i 90-årsåldern. De har skapat humoristiska ”stuttsnutter” som snart kommer att visas på Facebook.

Det var i juli som det nya projektet vars syfte är att överföra älvdalskan från de äldre till de yngre drog igång. Genom Arvsfonden har projektet fått 5 miljoner kronor och ska pågå i tre år. Och det blev en bra start, under hösten jobbade Tyra Wallin som projektkoordinator.

– Tyra la grunden för den sekundära målgruppens, det vill säga ungdomarnas medverkan och delaktighet i projektet. Tyra hann även med att genomföra ett par aktiviteter innan Ros-Mari Håmås tog vid som projektkoordinator i december. Ros-Mari har tidigare jobbat som äldrepedagog på Tallbackens äldreboende och har stor erfarenhet med att jobba med aktiviteter för seniorer. Ros-Mari är full av energi och inom projektets ramar kommer hon tillsammans med målgrupperna att få i gång de planerade aktiviteterna, säger Ing-Marie Bergman som projektleder Glamgleðį.

Ros-Maris uppdrag att leda arbetet med föra över språket från de äldre till de yngre, och det ska göras genom mötesplatser, aktiviteter och dessutom genom att dokumentera.

– Jag tror att det är enklast att lära sig genom att man har roligt tillsammans. Vi skapar aktiviteter där äldre och yngre kan använda språket på ett naturligt sätt. Innan jul spelade vi in en reel, ”stuttsnutt” på älvdalska. Där hade vi med Olivia Morin som en yngre influencer och mina äldre kompisar Henry Eriksson och Lars Olsson som bor på Tallbacken. När vi presenterade idén så lyste det i ögonen på dem och de kom med massa tokiga idéer, det var som att se två busiga småpojkar i ögonen, berättar Ros-Mari.

Projektet har två referensgrupper, en för yngre och en för äldre, i referensgrupperna tar man fram idéer på vilka aktiviteter som ska genomföras.

– Sen gäller det att få ihop idéerna och se vad man kan göra tillsammans. Vi fick önskemål från de yngre att arrangera ett stick-café där man handarbetar tillsammans och det hann vi göra innan jul, berättar Ros-Mari.

Framöver ska generationerna mötas genom bland annat hantverk, musik, natur och kultur och responsen är redan stor.

–Vi ser glädjen hos de äldre när de får träffa ungdomar och dela med sig av sitt språk och hos de unga finns en önskan om att ta älvdalskan vidare in i framtiden, säger Ing-Marie.

Man ska genom projektet också jobba med att bevara älvdalskan och dokumentera för att språket ska leva vidare. Under året kan vi räkna med att en ny podd föds.

– Vi håller på att jobba med konceptet kring en podd på älvdalska, men kan man inte språket utan kanske vill vara med och komma med idéer så är man välkommen. Just nu efterlyser vi också recept från Älvdalen, planen är att vi ska göra en kokbok med mat och bak på älvdalska. Det är viktigt att vi hittar olika sätt att dokumentera och skapa aktiviteter för olika målgrupper så att det attraherar många att vara med, säger Ros-Mari.

Projektet fyller fler funktioner, och Ros-Mari poängterar vikten av det sociala som projektet skapar.

– Det är så roligt när de yngre och äldre möts, det finns inte så många såna mötesplatser. Det skapar delaktighet och gör att man har något att se fram emot. För mig är det också roligt att få umgås med mina äldre kompisar, det är otroligt givande, avslutar en entusiastisk projektkoordinator.