Therese Landolsi var en många engagerade talare när ett fackeltåg för kulturen arrangerades i Skinnskatteberg Foto: PeO Karlström
Över 200 personer deltog i fackeltåget. Foto: PeO Karlström
Många unga fanns med i fackeltåget. Foto: PeO Karlström

Fackeltåg för kulturen och barnen engagerade

Det är uppror bland kulturbärare i Skinnskatteberg och under torsdagen genomfördes ett fackeltåg för kulturen i Skinnskatteberg. Ett fackeltåg till barnens och kulturens försvar.

Det var tal, musik, sång och över 200 personer vandrade från Hembygdsgården till Torget.

Anledningen är en förelslagen besparing på i första hand på strax över en miljon kronor.

En tjänst av tre dras in för Kulturskolan Korpen och Brukslängan på Hembygdsgården ska i första hand säljas och finns ingen köpare är budet att den skall rivas. Till detta ska läggas ytterligare förslag på kulturbyggnader som kan säljas och indragning av en halvtid på biblioteket.

– Ett dråpslag för alla elever. Eftersom det finns ett samarbete med Fagersta gällande kulturskolan på en halvtid så blir det ytterligare konsekvenser, säger en av initiativtagarna till fackeltåget Staffan Bergman.

– Fagersta har väldigt många instrument på sin palett. Avslutar vi det samarbetet försvinner 66 procent av utbudet för eleverna.

Ingen nyhet

Den tuffa besparingen är ingen nyhet. Förslaget har varit uppe tidigare i kommunfullmäktige men fått återremiss.

– Tyvärr hände ingenting. Den skickas orörd fram igen. Jag tror inte politiker i vår kommun är dumma. Men att motivera neddragningar, som drabbar våra unga, kan inte vara lätt när det inte finns några riktiga konsekvensanalyser. Dessa analyser saknas helt. Spara inte på barnen de är ju vår framtid.

Naturligtvis känns det extra i hjärtat för Staffan. Han har med envishet och glöd fått igenom Kulturskolan Korpen. Han har genomfört att Skinnskatteberg gått från traditionell musikskola till en kulturskola. Gett bygden en samlingspunkt för kultur i Kulturhuset Korpen.

– Denna besparing är något av de dummaste förslag man kan leta efter, säger Staffan.

Dråpslag

Lika förtvivlad är ordförande Johnny Strömberg i Skinnskattebergs Hembygdsförening. Beskedet om försäljning eller rivning av Brukslängan upprör starka känslor.

– Ett dråpslag för bygden. Hela Skinnskattebergs historia går i graven på ett enda klubblag, säger Johnny.

– Man tror inte det är sant. Helt enkelt inte klokt. Vi har hela historien samlad på en plats. Hur ska kommande generationer få en bild av hur det varit. Måste erkänna att jag är både ledsen och arg.

I 14 år har Hembygdsföreningen påpekat att det regnar in från taket. Några smärre åtgärder har vidtagits men underhållsskulden har med åren bara ökat.

Livligt kulturliv

Nu vill politiken ta det drastiska beslutet att sälja eller riva. Ett förslag som även kritiseras av Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening.

– Idag känner Skinnskattebergs Hembygdsförening oro inför föreningens och samlingens framtid. 1 69 år har de arbetat med det lokala kulturarvet, för invånarna, för kommunen. Dessa nedlagda timmar borde överstiga en renoveringskostnad många gånger om. Är det inte dags för kommunen att ge tillbaka, istället för att ta ifrån, skriver hembygdskonsulent Susanne Cassé i ett pressmeddelande.

– Det är anmärkningsvärt att Skinnskattebergs kommun, som äger arbetarlängan, låtit den förfalla på detta sätt.

Här ställs kulturarv mot ekonomi. Renovering ställs mot försäljning eller rivning.

Skinnskatteberg har i många år betraktats som den lilla kommunen med det livliga kulturlivet.  Körstämman, barnkörstämman eller elektronmusikfestivalen är exempel som bidragit till detta epitet. Teatermaskinen, Galleri Atsley och Kulturskolan Korpen är andra exempel.

Skinnskatteberg var ett föredöme och slogan ”Kulturriket i Bergslagen” användes med stolthet.

– Den logon och skylten kan de ta bort om detta förslag går igenom, sade Johnny och Staffan i gemensam kör.

Läs mer om fackeltåget i kommande nummer av Dalabygden