Civila insatspersoner, CIP, samarbetar med räddningstjänsterna och kan ibland vara snabbare på plats vid exempelvis en olycka. Foto: Brandskyddsföreningen
De frivilliga får utbildning. Foto: Brandskyddsföreningen

Dalarna först med frivilliga räddare

Nyligen presenterades ett nytt nationellt initiativ för civila insatser vid olycka och brand. Satsningen på samordning av Civila insatspersoner (CIP), som görs av Brandskyddsföreningen och LF Dalarnas, är ett första steg i att utveckla en rikstäckande verksamhet utifrån de lokala initiativ som finns idag.

Genom att ge frivilliga i hela Sverige utbildning och utrustning kan fler snabbt vara på plats vid olyckor eller katastrofer och hjälpa till innan räddningstjänsten anländer.

Enligt Eliot Wieslander, Nationellt ansvarig för Civila insatspersoner, är alla kommuner i Dalarna beredda att ansluta sig men först ut att ansluta sig var Smedjebackens kommun.

– Det känns väldigt roligt att vi är första kommunen att hoppa på det här initiativet. Vi tror att det kommer bidra till att stärka vår befolknings säkerhet ytterligare, och samtidigt uppmuntra fler att engagera sig genom att bli en Civil insatsperson. Initiativet stärker inte bara räddningstjänsten utan främjar också gemenskap och beredskap inom samhället, säger Matilda Kilström, vice ordförande i kommunstyrelsen i Smedjebacken.

Kompletterar räddningstjänsten

Civila insatspersoner kompletterar räddningstjänsten i situationer där samhällets resurser har lång framkörningstid eller det är svårt av andra skäl att snabbt få till en effektiv insats. Satsningen i Dalarna är det första steget i det rikstäckande initiativet och genomförs tillsammans med LF Dalarnas.

– Vi är det första försäkringsbolaget i Sverige som tillsammans med Brandskyddsföreningen utvecklar den här möjligheten att bli Civil insatsperson. Satsningen är särskilt viktig på landsbygden, eftersom det kan dröja innan räddningstjänsten når fram.

Just nu utbildas och rekryteras flera hundra personer.

– 2025 ska verksamheten vara fullt utvecklad i Dalarna. Det känns som ett oerhört viktigt och meningsfullt projekt och vi är glada över att vara en del av det, säger Ola Berglund, senior rådgivare på LF Dalarnas.