Acroyoga med Maria Hindemo och Nadja Vollmer. Foto: Vlada Lisinenko
Skattunge spelmanslag med lite förstärkning från Orsa spelmanslag. Foto: Åsa Ringström
Joonas Lepna och Maj Udikas som sjunger estniska visor. Foto: Åsa Ringström

Premiär för spelmansstämma i Skattungbyn

Idén föddes i början av sommaren och arbetet med minifestivalen och spelmansstämman i Skattungbyn inleddes för lite drygt en månad sedan. I helgen var det dags för festligheter.

— Det ger verkligen energi att vi får möjlighet att dela med oss av det fina vi har här i Skattungbyn, säger arrangören Åsa Ringström.Det var i början av juli som Åsa Ringström fick de första planerna på att arrangera festligheter i Skattungbyn.

Personligt och enkelt

— Min sambo ska flytta bort under ett år, så min tanke var att jag skulle ordna en fest innan han flyttar. Då var tanken att göra något personligt och enkelt. Men idén växte. Och det är ju en massa människor här som kan en lång rad olika saker så jag frågade runt lite, och när jag hade fått napp av tillräckligt många så tänkte jag att ”nu kör vi”, säger Ringström och fortsätter:

— Vi hyr ett hus på en gård där det passar väldigt bra att göra ett evenemang. Så jag ställde helt enkelt frågan till hyresvärden om hon tyckte att det var en bra idé att göra en liten festival där. Och hon sa ja, så då var det bara att börja rodda. Det har varit intensivt men väldigt kul, fortsätter Ringström.

Arrangemanget i Skattungbyn pågick under gångna veckoslutet.

Under fredagen var det utöver en spelmansstämma bland annat grundkurs i folkdans på dansbanan. Både som musik till dansandet och vid en konsert några timmar senare var det åttakvinnobandet Besta tanterna från Rättvik som stod för de musikaliska inslagen. 

Minifestival

Senare på kvällen spelades det upp till logdans.

Under lördagen fortsatte det med en minifestival med bland annat olika former av yoga; andningskurser och kontaktimprovisation innan kvällen avrundades med ett antal konserter där en rad musiker med anknytning till Skattungbyn spelade.

Vad tror du att den här typen av händelser betyder för Skattungbyn som by?

— Jag tror att det betyder väldigt mycket att mötas. Det märktes inte minst under pandemin där man ju bara träffade sin närmaste familj, då kändes det tomt när man inte får möta andra. Nu kom det folk från både när och fjärran hit till vår spelmansstämma och minifestival. Och det ger energi att dela med oss av det fina vi har. Jag har varit på spelmansstämmor de senaste åren och tyckt att det varit synd att vi inte haft någon spelmansstämma här i Skattungbyn tidigare. Nu har vi ju haft det, säger Ringström.

Överträffade förväntningarna

Totalt var det runt 150 personer som besökte festivalen, då är inte de som stod för arrangerandet eller det musikaliska inräknade:

— Det är ju svårt att veta hur många besökare man ska förvänta sig. Men detta överträffade mina förväntningar. Och om jag ska ta något som stack ut när det gäller antalet besökare så var det folkdanskursen där upp emot 50 personer kom för att lära sig grunderna i polska. Det var kul att se. Och det var ju fullsatt på logen på kvällen, säger Ringström.

Kommer det att bli en fortsättning nästa år?

— Det kom ju frågor redan innan festivalen om vi kommer att köra vidare till kommande år; och det var volontärer som sa att ”nästa år ska vi göra så här”. Så entusiasmen finns. Men nu ska vi smälta detta och så får vi se hur det känns nästa år. Men det kändes i alla fall väldigt kul att kunna genomföra detta. Att se så många människor komma till Skattungbyn och sitta på en filt i gräset med lite fika och lyssna på musik. Det var fint, säger Ringström.