Nya kallbadhusets utformning. Huvudbyggnaden förses med ljusglober och integrerad belysning för trygga och trevliga kvällar vid badplatsen. Även hopptornet får en uppgradering i form av fasadbelysning. Foto: Hedemora kommun
Pålningsarbetet ut till hopptornet är klart. Foto: Hedemora kommun
Näringslivschefen Christian Fredin tillsammans Kristofer Abrahamsson, projektledare för bygget. Foto: Hedemora kommun

Efterlängtat nytt kallbadhus i Hedemora

Just nu slutförs bygget vid kallbadhuset i Hedemora.Någon gång under hösten ska allt vara helt renoverat.– Det känns fantastiskt roligt att människor framöver ska kunna njuta av en fräsch anläggning, säger näringslivschefen Christian Fredin.

Kallbadhuset har varit en angelägenhet i Hedemora sedan tidigt 1900-tal. Redan 1910 stod det första kallbadhuset klart. 1931 byggdes den variant som stått som grund till dagens anläggning och 1938 fick kallbadhuset tillbyggnad i form av läktare.

Traditionen är lång och den vill inte dom styrande i kommunen bryta.

Välbesökt alla årstider

– Det känns som att väldigt många står bakom projektet. Kallbadhuset är välbesökt under alla årstider och med de åtgärder som nu görs tror vi att den här populariteten ska hålla i sig, fortsätter Christian.

Platsen vid Hönsan, den lilla sjön, är både vacker och populär. Dit har människor vallfärdat under decennier och kallbadhuset med sitt hopptorn har blivit ett landmärke.

Kallbadhuset och anläggningen som helhet är av stort kulturhistoriskt värde för Hedemora. Att bevara utseendet och områdets karaktär för kommande generationer har varit angeläget för såväl politiker som allmänhet.

Eliten tränade vid kallbadhuset

Vid kallbadhuset tränade dåtidens idrottselit ofta. Det hölls även simtävlingar av hög klass på platsen under 30- och 40-talen, där kända idrottsprofiler deltog.

Renoveringsprojektet har pågått sedan i april. Tornet renoverades för några år sedan (2018) och nu har området runt omkring rustats med nybyggen.

Christian berättar:

– Förutom en del markarbeten så har det byggs nya omklädningsrum och en ny brygga med en liten läktarsektion.

– Området var tidigare lite mörkt och trist. Nu blir det ändring på det med ny belysning och den belysningen kan även användas till att färgsätta hopptornet vid olika händelser och högtider.

Hur stor investering är det här?

– Hela kostnaden landar på en summa mellan 5-6 miljoner kronor.

Hur märker ni av att upprustningen varit efterlängtad?

– Det råder ingen tvekan om att många bryr sig om och är intresserad av kallbadhuset. Varje vecka får vi frågor om hur långt arbetet har kommit och om när det blir klart.

Klart under hösten

– En del personer blir fundersamma också när det blir lite stiltje i arbetet, men det är inget konstigt. Det är olika faser i byggprojekt, ibland väntar man exempelvis på material.

– Förhoppningen är att projektet kring kallbadhuset och dess omgivning ska stå helt klart under hösten.

– Jag vågar inte säga något datum, men någon gång under första halvan av oktober är en gissning, skrattar Christian.

Hur inviger ni det ”nya” kallbadhuset?

– Oj, planerna för en invigning är inte satta än, men min personliga åsikt är att det borde bli någonting. Kanske en invigning med vinterbad, det vore ju lite spektakulärt.

Kan man få se Christian Fredin hoppa i isvaken?

– Ha ha, jag lovar inget…

Med ett nytt, fräscht kallbadhus vid Hönsan hålls alltså en lång tradition vid liv. Och många människor i och kring Hedemora blir nöjda och glada – inte minst intresseföreningen Hönsans vänner.