Den pampiga villan där Albin Hagström och hans familj bodde. Foto: Porfyr och Hagströmmuséet
Marit Norin bygger utställningen i muséet. Foto: Hannah Risander
Marit med en ritning av villan som man kan se på utställningen. Foto: Hannah Risander

Dragspelsikonens villa blir nu en utställning

Nu får besökarna på Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen uppleva ännu en tidsresa. Där visas nämligen utställningen ”Röster om Hagströmvillan” där delar av entreprenören Albin Hagströms pampiga villa finns att beskåda. Och besökarnas minnen från villan är välkomna.

Nästa år fyller AB Albin Hagström 100 år och redan nu har arbetet med jubileumsfirandet börjat. Den nya utställningen är en del av det. I en efterlysning av minnen från Hagströmvillan på Facebook kan man läsa om salonger, matsalar och en mäktig trappa till övervåningen.

Planterade in fisk

– Hagströmvillan var en arkitektritad funkisvilla som Albin Hagström lät bygga till sig och sin familj i mitten av 40-talet. Den låg ovanför serviceboendet Tallbacken, ungefär där det nya bostadsområdet Dragspelslunden ligger idag. Hemmet beskrivs som väldigt ”icke älvdalskt”. Det var storslaget och pampigt med exklusiva materialval. Utanför huset rann en liten bäck som Albin dämde upp och gjorde en damm där han planterade in fisk, berättar Marit Norin som driver Porfyr- och Hagströmmuseet och projektleder det kommande 100-årsjubileumeet.

Albin Hagström startade år 1925 företaget AB Albin Hagström med dragspelstillverkning. Företaget blev ett imperium med tillverkning av både dragspel, gitarrer, ljudanläggningar, fabriker och musikbutiker världen över. Tyvärr gick Albin Hagström bort 1952, bara 46 år gammal. Han bodde de sista åren med sin familj i Stockholm och Hagströmvillan såldes till Älvdalens Kommun.

Borde ha skyddats

– Villan har genom åren använts både som kontor, tjänstebostad åt kommunala tjänstemän och internatboende till elever på gymnasieskolan. 1992 var villan i så dåligt skick att kommunen bestämde sig för att riva den. Det känns väldigt tragiskt, och jag kan personligen tycka att den borde ha skyddats som ett byggnadsminne med tanke på arkitekturen och historien istället för att rivas, menar Marit.

Nu efterlyser museet minnen från villan. Det finns en del möbler, kuriosa och bilder som kommer att visas upp. Många har redan hört av sig via sociala medier men också på utställningen har man möjlighet att dela med sig av minnen.

– Vi kommer att ha en gästbok där man gärna får dela med sig av minnen. Vi fick nyligen höra att den på 80-talen varit boende åt en grupp som samlat in malm här i skogarna, berättar Marit.

Smygstartar 100-årsjubiléet

Att besöka utställningen ska vara känslan av att komma in i Albin Hagströms hem och ta del av historien om villan.

– Vi smygstartartar nästa års 100-årsjubileeum med den här utställningen och det ska vara känslan av att kliva in hos Albin, frun Agnes och barnen Karl-Erik, Kärstin, Lars och Anna-Lehna Hagström i den fantastiska villan. Man ska få en liten glimt av de få åren de bodde där. Förutom möbler så har vi fått tillgång till privata fotoalbum, interiörbilder och annat, berättar Marit.

2025 blir det ett jubileumsår i Älvdalen, då man ska fira AB Albin Hagström. Året kommer att gå i musiken och minnens tecken och man kan räkna med många konserter och historia på olika sätt.

– Det kommer att hända saker under hela året, men vi kommer också ha en jubileumsvecka i juni då det ska hända väldigt mycket. Men en bra start är att kika in till vår nya utställning som är öppen redan denna sommar, avslutar Marit.