Så får vi en sommar utan avbrott för företagen

Sommaren är en tid för vila och avkoppling, men för många företagare i Dalarna innebär det också en oro för brott och otrygghet. När semestertiderna infaller och många verksamheter står obemannade, är det viktigare än någonsin att kommunerna har en solid brottsförebyggande plan. Vi måste säkerställa att våra företag kan njuta av sommaren utan att oroa sig för att bli utsatta för brott.

För att stävja brottsvågen som har sköljt över landet behöver hela samhället göra sitt för att minska den. Du och många andra spelar en viktig roll. Den 1 juli 2023 trädde en ny lag i kraft som ger kommunerna ett tydligt, utpekat ansvar för att samordna det lokala brottsförebyggande arbetet. De fick ett år på sig att innan 1 juli 2024 skapa en detaljerad bild av brottsligheten i sitt område och utveckla en handlingsplan för att förebygga brott.

Brottsligheten har blivit ett av de största hoten mot Sveriges företagsklimat. Trots detta har endast en tredjedel av landets kommuner inkluderat näringslivet i det brottsförebyggande arbetet. Enligt Brottsförebyggande rådets kartläggning har ännu färre undersökt det lokala näringslivets utsatthet för brott.

I åtgärdsplan efter åtgärdsplan ser vi brister i kartläggningen för att förstå företagarnas utsatthet. Officiell anmälningsstatistik visar inte heller hela bilden eftersom 70% av företagarna har avstått från att anmäla brott på grund av komplicerade anmälningsförfaranden och en uppfattning om att polisen inte tar deras problem på allvar.

Den nationella trygghetsundersökningen används ofta och den ger en bra bild av hur privatpersoner upplever tryggheten. Men – företag inkluderas inte! Med detta som underlag blir det förstås svårt för kommunen att förstå hur företagen upplever situationen.

Vi har länge sett att den utbredda mängdbrottsligheten inte prioriteras, och polisens rapporter visar att gängens största inkomstkälla nu är bedrägerier. Vi kan alltså inte stoppa gängen om vi inte stoppar den kriminella ekonomin.

Brott mot företag leder också till stora ekonomiska förluster och oro för företag och anställda i Dalarna. Brottsförebyggande rådet och andra myndigheter behöver göra sin del, men nu är det upp till bevis för alla kommuner att genomföra detaljerade kartläggningar som visar den verkliga utsattheten för brott i näringslivet.

Den nya lagen ger en god grund, men det krävs också konkret handling och samarbete på alla nivåer för att skapa tryggare kommuner och ett tryggare näringsliv. Endast då kan vi säkerställa en positiv utveckling för alla Dalarnas invånare och företagare.