Ros-Mari Håmås projektleder Trevliga Torsdagar i Älvdalen. Foto: Hannah Risander
Lite loppis hör till. Foto: Ros-Mari Håmås
Femkamp i Norra parken är populärt. Foto: Ros-Mari Håmås

Trevliga torsdagar en tradition som återkommer

Äntligen drar Älvdalens Trevliga Torsdagar igång och Dalgatan genom byn lever upp. Det blir allsång, lekar och aktiviteter under fem torsdagar i sommar. Och till mångas stora förtjusning så flyttar loppisen också upp till byn.

Det är en kär tradition i Älvdalen, att Älvdalens Köpmangata bjuder in till Trevliga torsdagar under sommaren. Förutom att butikerna längs gatan har fina erbjudanden i sina butiker, så händer det massor längs gatan.

Vill se fler turister

– Vi vill skapa en levande by och vi vill att fler turister ska stanna till i Älvdalen. Och vi vill att de som redan semestrar och bor här också ska ha mer att göra, det finns något för alla att göra på torsdagarna, berättar Ros-Mari Håmås som projektleder torsdagarna.

Den så populära loppisen som under flera år har huserat vid Älvdalens Camping flyttar nu upp till Tingshusparken och blir mer central.

Vill ha mer liv på byn

– Vi vill ha mer liv och rörelse uppe på byn och allt samlat efter gatan, så det känns roligt att loppisen flyttar upp. Så alla som vill sälja något kan ta med sig eget bord och stå i Tingshusparken på torsdagarna. På mornarna kommer även Sportkullan att erbjuda träning där, berättar Ros-Mari.

Även i Norra Lekparken blir det aktiviteter.

– Älvdalens Ridklubb kommer att ha ponnyridning och sälja glass där, och fotbollsklubben kommer att ha tipspromenad. Men första torsdagen kommer som vanligt Näsets Bystugeförening och har femkamp för hela familjen, det brukar vara väldigt roligt.

Trevliga torsdagarna bjuder även på allsång under två torsdagskvällar i sommar.

– Det är Gustav Håmås som kommer att leda allsången i Tingshusparklen. Man tar med sig sin egna stol och filt och så kan man köpa fika på plats, det brukar vara väldigt uppskattat. Vi har tillgång till toaletter där också, säger Ros-Mari.

Gocart vid simhallen

Ännu en nyhet är för den som gillar lite adrenalin och är över 140 centimeter lång.

– Carstyle kommer att ha gocart nere vid simhallen under tre torsdagar i sommar, det är en nyhet för i år, hoppas att många passar på att testa det.

Alla hjälps åt

Det är alltså många föreningar och företag som hjälps åt att göra bygatan mer levande under torsdagarna och föreningen hoppas att det ska påverka handeln.

– Vi har så många fina butiker i Älvdalen, så jag hoppas att besökarna passar på att besöka våra butiker. Man behöver inte åka iväg för att hitta det man behöver, det mesta finns här, avslutar Ros-Mari.