Foto: Folkmusikens hus

Sid Jansson i Folkmusikens hus

I Folkmusikens hus i Rättvik visas under sommaren en utställning om rättvikaren Sid Jansson som var en portalfigur för kulturlivet i både Dalarna, Sverige och Norden under mer än sextio år.

Sid målade under sitt liv med bred pensel och drev och var engagerad i hundratals projekt. Han var manager åt många olika artister, bland annat Cornelis Vreeswijk. Han gjorde radio och TV-program, skrev artiklar och böcker och drev mängder av spännande och nyskapande kulturprojekt, exempelvis Vispråmen Storken i Stockholm. Han var också en flitigt turnerande artist och en del av gruppen Visor och bockfot.

2019 gick Sid bort och efterlämnade en stor och helt unik samling med litteratur, noter och föremål. Hans önskan var att denna unika samling skulle tillgängliggöras för kommande generationer och placeras på Folkmusikens Hus i Rättvik, till gagn för allmänhet och forskning.

Sommarutställningen 2024 handlar om Sid Janssons olika yrkeshattar och i det nyöppnade biblioteket kan du botanisera bland böcker och noter, bilder och konst.