Ida Norell från Älvdalen har nappat på flugfiske och åker helst till Norge för att fiska lax. Hon ser gärna att fler tjejer börjar flugfiska och planerar en träff i Älvdalen. Foto: Jonas Lindkvist
För Ida är flugfisket som mindfulness utan krav. Foto: Jonas Lindkvist
Det är en cool känsla att fiska med fluga, menar Ida. Foto: Jonas Lindkvist
Den norska naturen är något speciellt, tycker Ida. Foto: Jonas Lindkvist
Ida har börjat binda egna flugor. Foto: Jonas Lindkvist
Det är själva laxhugget som är tjusningen, tycker Ida. Foto: Jonas Lindkvist

Flugfiske har blivit Idas stora passion

Hon fick aldrig följa med när hennes tre bröder åkte på fiskeresor till Norge när de växte upp. Idag är Ida Norell från Älvdalen en inbiten flugfiskare som vill att fler tjejer ska hitta tjusningen med fisket. Hon åker helst till Norge för att fiska men drömmer om att resa till Island. Och hemligheten bakom att få napp – är det ingen som vet.

Ida är på väg till Norge, det är nämligen med ett flugspö i en älv i Gaula i Norge som hon helst tillbringar sin lediga tid. Hon berättar entusiastiskt om hennes stora passion, som hon beskriver som en slump.

– Under hela min uppväxt åkte mina tre bröder på fiskeresor till Norge på sommaren, men jag fick aldrig följa med, jag fick stanna hemma med mamma. Det var föst när jag var i 20-årsåldern och jag och min dåvarande sambo bilade ut till fjorden i Norge och jag hade lånat med mig ett spö som jag blev fast, berättar Ida.

Hon fick en lax på 3,5 kilo och först då förstod hon varför brorsorna var fiskegalna. Men det här med att tjejer inte skulle flugfiska satt så djupt att Ida de tre kommande åren bara följde med och tittade på när de andra i familjen fiskade.

– Jag vågade inte riktigt och det var spännande nog att bara titta på, men för tio år sedan bestämde jag mig för att det var dags.

Svenska laxälvar inte bra

Sedan dess har Ida varit i Norge varje år och på frågan varför man åker till Norge och fiskar när man bor i Sveriges Alaska så är svaret tyvärr inte så roligt.

– Vi fiskar där Atlantlaxen går upp i älven, Sveriges laxälvar är så påverkade av Östersjölaxen och den är inte lika fräsch, man ska inte äta den på grund av föroreningar. Det har ju skrivits om att norsk lax inte är bra, men det handlar om den odlade laxen som är matad med skit. Vi fiskar på vild Atlantlax, säger Ida.

Norska naturen speciell

Dessutom är naturen i Norge något annat, för Ida är det är stor del av njutningen med fiskeresorna dit. Hon beskriver att det är så avslappnande och härligt, att hon bara kan sitta vid en älv och titta. Men när det hugger till i spöt är känslan som starkast.

Cool känsla

– Själva laxhugget är tjusningen, känslan är otroligt stark. Att fiska lax överhuvudtaget är en cool känsla. Jag har också börjat binda mina egna flugor så det är mitt mål i år, att jag ska få lax på dem. Men det är inte så att laxen äter den, utan den hugger av ren reflex så allt handlar om fisketeknik och det är otroligt svårt att få en lax. Men att stå och kämpa med en lax i en halvtimme det är en riktig adrenalinkick, berättar Ida.

Vill få fler tjejer att flugfiska

Men det är inte många tjejer som är som Ida, och det är något hon vill ändra på. I ett samarbete med fiskevarumärket Loop gör de nu en satsning på att få fler tjejer att hitta till fisket där Ida ska vara en av förebilderna för andra tjejer.

Mansdominerat och tuppigt

– Det är väldigt mansdominerat och lite tuppigt, som älgjakten. Det handlar ofta om att få den största laxen och det är svårt att ta plats som tjej och det känns så uråldrigt. Men tillsammans med Loop ska vi pusha och inspirera fler tjejer att börja fiska, i helgen ska vi filma i Norge. Och jag vill inspirera utan prestige, att fler ska våga och gå ut och ha roligt, berättar Ida.

Planerar flugfisketräff i Älvdalen

Ida har också deltagit i ett fiskeevent i vid Kungsådran i Älvkarleby för att fiska havsöring och lyfta fram tjejer som fiskar.

– Jag fiskar såklart även hemma i Älvdalen när suget blir för stort. Vi planerar faktiskt för en flugfisketräff i Älvdalen för tjejer tillsammans med Emelie Björkman från Falun som bland annat har gjort fiskereportage för SVT. Vi behöver komma ut och visa att fisket inte bara är för killar, säger Ida.

Men någon hemlighet bakom att få upp en fisk verkar det inte finnas.

– Det finns nog ingen kod att knäcka, det är nog därför man fiskar. Om man skulle veta skulle det inte vara roligt, man blir aldrig färdiglärd och det är också en tjusning. För mig är fiske en skön mindfulness, utan krav och måsten.

Ida Norell