Doug Seegers som blivit en publikfavorit i Sverige gör ett framträdande på countryfestivalen. Foto: Pressbild
Hannah Risander är förväntansfull arrangör av River Valley Countryfestival. Foto: Tobbe Nilsson
Maja Francis, hyllad för sina countrytolkningar. Foto: Pressbild

Tre dagar med nöje och country i Älvdalen

Det är dags för den tredje upplagan av River Valley Countryfestival i Älvdalen. Stjärnor som Maja Francis och Doug Seegers står på scenen och det ser för första gången ut att bli fint väder hela helgen. Festivalarrangören säger att det doftar rekord.

2022 smög countryfestivalen igång, precis när countryn gjorde intåg i Sverige igen. Idag är River Valley Countryfestival en etablerad festival som lockar besökare från hela Sverige, och i år har man vågat satsa lite större.

Country rätt i tiden

– Det känns lite roligt att stjärnor som Beyoncé släpper en countrylåt som toppar världens alla listor i år. Det är ett starkt tecken på att den här festivalen är helt rätt i tiden. Och det känns, i år åker besökarna längre för att komma hit. Jag har också

satsat på lite större artister. Det tillsammans med solsken doftar rekord, säger festivalarrangören Hannah Risander.

Maja Francis, Doug Seegers och The Swedish Cowboy är de stora dragplåstren men Hannah är mest nyfiken på tre andra band.

– Alla våra tretton akter är suveräna band, och bra på olika sätt. Men jag ser verkligen fram emot att se Stiko-Per i sin nya kostym Otis Kerp, Northlake Shivers har gjort succé i sociala medier och de kommer att smälla högt i publadan på lördagen. Sedan dyker

Moreau upp, ett band som var med i TV-programmet “Bröderna Noréns underbara resa”, sångaren är 15 år och är en otrolig talang, säger Hannah.

Trevligt på Campingen

Det finns några få campingplatser utan el kvar, de övriga 60 är bokade sedan länge och stämningen är speciell bland besökarna.

– När människor samlas runt ett intresse händer något magiskt, gänget som bor på campingen brukar ha riktigt trevligt och det blir en härlig mix med alla besökare från närområdet. Jag hoppas ju också att det här ska leda till att fler upptäcker Älvdalen och kanske stannar för gott.

Det är helt på egen bevåg som Hannah genomför festivalen, men i år har hon också fått ett stöd från Älvdalens Kommun på 10 000 kronor.

– Jag har flera lokala företag som hjälper mig med olika saker, Norrdala Bygg och Knuts Bygg har lånat ut material till mig från start. Flera företag sponsrar med priser till våra tävlingar och i år har jag också fått ett stöd från kommunen vilket jag är otroligt

tacksam för. Jag borde ha jobbat mer med partners för att få festivalen att växa, men jag har helt enkelt inte tid med det, säger Hannah.

Tatuerare kan skapa minnen

Det är många aktiviteter under helgen, både linedancekurs och uppvisning, rodéo och armbrytning. En nyhet i år är en tattoolada där tre tatuerare kommer att föreviga festivalminnen på besökarna. Dessutom foodtrucks, café och allsång.

– I år drar vi igång på torsdagen med allsång, Älvdalens Gustav Håmås och Moras Linnéa Eklund kommer att leda allsången som har flera gästartister. Bland annat det nystartade dragspelsbandet Dragquinnz.

Och det är ett laddat crew som kommer att ta hand om besökarna på plats.

– I år kommer vi att driva restaurang och pub själva, och jag har tagit in proffset Linda Leandersson som sidekick. Tillsammans har vi tagit in ett härligt crew, och vi har flera yngre talanger som ska hålla i aktiviteter. Jag är så tacksam att det är så många som vill jobba med oss, det blir roligt det här. Går det bra i år så lovar jag en internationell stjärna nästa år, avslutar Hannah.

River Valley Countryfestivalen