För Ingela Thor och Gunilla Simes började allt med att de besökte Utmarksmuseet i Norra Värmland och tittade på ”Pilgrimstapeten” vilken är broderad av svenska och norska kvinnor i varierad ålder. Senare besökte de även den världsberömda Bayeuxtapeten. Foto: Veronica Rigtorp
En del av Tunatapeten med både Kupolen och majstång med mera. Foto: Veronica Rigtorp
Den 38 meter långa Tunatapeten ringlar bakom altaret. Foto: Veronica Rigtorp
På den här berättelsen finns även inspiration från Bayeuxtapeten, genom riddarna med lansar och flaggor. Foto: Veronica Rigtorp
Gunilla Simes och Ingela Thor mitt i utställningen. Foto: Veronica Rigtorp
Foto: Veronica Rigtorp

Kvinnor bakom 38 meter av berättande stygn

Det här är 38 meter av och med kvinnor och deras berättelser – en tapet med inspiriation från den världsberömda Bayeuxtapeten. Tunatapeten är framtagen av 82 kvinnor som broderat sina livsberättelser, under ledning av Gunilla Simes och Ingela Thor.

Nu visas den i Stora Tuna kyrka, med ytterligare nio nya berättelser.

– Hela sommarens verksamhet anknyter till tapeten på olika sätt, genom livsberättelser, berättar Gunilla Simes entusiastiskt.

Nu sitter Tunatapeten i Stora Tuna kyrka för intresserade att ta del av, till slutet av augusti. Tunatapeten har tidigare visats i Engelbrekts kyrkan på Östermalm i Stockholm och hela förra sommaren i Jönköping.

– Det skulle vara kul att ha den på ett permanent, ställe. Jag blir ledsen av att den ska ligga i vår verkstad, där ingen ser den, säger Ingela Thor.

Bayeuxtapeten i Frankrike visas i egna lokaler och Pilgrimstapeten har eget museum.

Tunatapeten är en berättande bonad broderad av 82 kvinnor i eller med någon koppling till Stora Tuna (Borlänge) eller Eskilstuna. Varje kvinna har berättat sin historia i ullgarn på ett tygstycke av bomull – 50 centimeter bred och 70 centimeter hög, därefter har broderierna monterats ihop sida vid sida till en 38 meter lång berättelse. Broderistygnen som använts är bayeauxstygn, kedjestygn eller annat valfritt stygn.

Historien som tapeten berättar är varje individs enskilda historia. Monterad sida vid sida utgör Tunatapeten idag ett samtidsdokument på 38 meter.

Under hösten 2017 startades projektet ”Tunatapeten” av Ingela Thor och Gunilla Simes. Dalarnas Hemslöjdsförbund anslöt Kattis Karlsson Hofvander, länshemslöjdskonsulent, med ett integrationsprojekt där kvinnor från Jakobsgårdarna och Tjärna Ängar i Borlänge inbjöds att delta.

Våren 2018 träffades gruppen med kvinnor från Borlänge (Stora Tuna), hitflyttade eller med ursprung från Borlänge samt kvinnor från Eskilstuna (med koppling till Ingela och Gunilla) för att brodera tillsammans.

Projektet inleddes i Gunilla och Ingelas ateljé i Romme med ett 20-tal kvinnor och följdes sedan upp med en inspirationsföreläsning och workshop på Fornby folkhögskola med Jennie McMillen, textilkonstnär ifrån Uppsala som broderar berättande bilder.

– Därefter växte gruppen till uppemot 80 kvinnor, berättar Gunilla.

Hela gruppen har inbjudits att brodera tillsammans vid fler olika tillfällen – på Sätergläntan i Insjön, på Jakobsgårdarna samt vid fler tillfällen på Fornby folkhögskola.

– En grupp broderade också tillsammans på Eskilstuna folkhögskola och en gång i månaden broderade man tillsammans på Jakobs kapell i Borlänge.

I maj 2018 lämnades broderierna in och i september påbörjades monteringen. Monteringen gjordes som ett samarbete under hösten 2018.

I februari 2019 premiärvisades Tunatapeten under fyra dagar på Folk och Kultur i Eskilstuna innan den kom till Borlänge den 13 juni samma år.