De skapar en plats för psykisk hälsa

​​​​​​​Två konstnärssjälar med öppna sinnen och stora hjärtan. Det beskriver Lina och Hultan som nu skapar en plats för ett ämne som borde få ta mer plats – psykisk ohälsa. I vildmarksidyllen Navardalen har de nu sitt första event ”Tillsammans i Navardalen – stärk psykisk hälsa!"

Det var under sina år i Stockholm som Lina Karlssons idé väcktes om att ta människor till hembyn Älvdalen för att ge dem skärmfria äventyr i vildmarken. Idag driver hon No Connection i Navardalen, en magisk plats vid Navardalssjön med boende, café och skärmfria upplevelser & retreats.

– Jag insåg att människor behöver verktyg för att må bättre, och framför allt komma bort från skärmarna. När det gäller psykisk ohälsa, så fick min bror i tidig skolålder, medicin utskriven. Men vi fick inte veta att en av biverkningarna var ångest. Det gjorde att hans ohälsa eskalerade och blev ett missbruk, berättar Lina.

– Jag insåg att en paus från den konstanta uppkopplingen och skärmarna verkligen skulle gynna den psykiska hälsan. När det gäller psykisk ohälsa, så fick min bror i slutet på gymnasiet medicin utskriven på grund av att han inte ville hålla muntliga föreläsningar i skolan. Men vi fick inte veta att substansen var beroendeframkallande och att biverkningarna var kraftig ångest. Det gjorde att hans psykiska mående eskalerade åt fel håll och blev ett missbruk, berättar Lina.

Det var också tillsammans med Linas bror Erik som idéen om No Connection föddes, tyvärr förlorade Lina sin bror för två år sedan och detta är anledningen till att Lina vill hjälpa fler.

– Min förhoppning är att om vi kan hjälpa ungdomar med psykisk ohälsa i tidig ålder så kan vi fånga dem innan droger kidnappar dem eller mörkret blir för stort, och fler kan ta sig tillbaka. Jag har haft svårt att prata om det här, men när jag mötte Hultan så kunde jag äntligen prata.

Hultan har sin bakgrund bland ungdomar, både som lärare, socialpedagog, skolkurator och många år inom beroendevården i Stockholm. Efter flytten till Älvdalen jobbar hon nu med ungdomar på Älvdalens Utbildningscentrum.

– Min bakgrund har gett mig kraftfull erfarenhet, jag ser likheter och olikheter i människor, vi har ju inte vandrat i varandras dojor. Människor i missbruk är inga monster, de kämpar. Och vi vill skapa en ickedömande plattform i glappet mellan väntetider och psykiatrin för de ungdomar som lever med psykisk ohälsa, säger Hultan.

När Lina förlorade sin bror startade hon Vildhjärta, en förening som ska jobba för att stärka ungas psykiska hälsa, genom att ha träffat Hultan så kommer de nu att driva vidare föreningen tillsammans och starten blir ett event i Navardalen i sommar.

– Vi vill samla människor som på ett eller annat sätt vill stärka psykisk ohälsa. Det blir en dag där man får komma till Navardalen som är en lugn och stillsam miljö, det blir en föreläsning av Örjan Gruden, vars son tog sitt liv. Vi kommer också att göra en insamling till Suicide Zero, artisterna Jens Hult och Ida Hallquist kommer att uppträda. Och vi kommer att berätta om vår satsning.

Eventet ska bidra till att strålkastarna riktas mot psykisk ohälsa och få människor att våga prata om ämnet.

– Det blir en dag för gemenskap och alla är välkomna, man kan gärna komma som familj. Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar, och vi behöver göra det på ett lättsamt sätt. För oss handlar det om att förebygga psykisk ohälsa och att ämnet blir mer synligt, med tanke på hur vanligt det är, säger Hultan.

Samtidigt som de tillsammans planerar för sommarens viktiga event så jobbar de också med utvecklingen av föreningen Vildhjärta.

– Föreningen är under utveckling nu och vi ska jobba med att förebygga psykisk ohälsa på olika vis. Ett av dem är att ta ungdomar till Navardalen där de får en paus från vardagen, skolan och mobilen. En plats där vi ska jobba med olika verktyg för att stärka ungdomar på olika sätt, där de får ha roligt, träffa nya vänner och trygga förebilder, berättar Lina.

Hultan fortsätter.

– Jag har tidigare jobbat med ett självledarkoncept som heter Trivas och det smälter ihop med Vildhjärtas. Vi kommer att skapa en föreläsningsportal med kurser och föreläsningar. Vi vill att det här ska leda till att unga ska få må bra och att fler ska få möjlighet till trygghet. Vi vill också hjälpa unga att bygga självkänsla, självförtroende och skapa mindre ensamhet, säger Hultan.