Knäppmora AIK:s damlag i guldhattar, en jublande hemmapublik och så spelaren Ann-Louise Hjorth. Foto: Tomas Andersson/Privat

Jubel i guldhattar efter seriesegern – så här bra kan laget lyckas i tvåan

Det blev guldglädje i Sporthallen i Skinnskatteberg när det stod klart att Knäppmora AIK:s damlag hade vunnit hela division 3-serien och nu var klara för uppflyttning. Firandet skedde bara två och ett halvt år sedan den allra första träningen med det nya damlaget.

Det låg något i luften runt Sporthallen i centrala Skinnskatteberg den här fredagkvällen. En stor och högljudd publik hade samlats för att heja fram sitt damlag till serieseger och avancemang i seriesystemet. Samtidigt hade klubbledningen laddat upp med hattar i guld. Det som krävdes var seger mot Kumla, och det var precis vad som skedde – med besked. Knäppmora vann med hela 8 – 2, och seriesegern var bärgad.

– Det var en stor publik och ett jättesupport för oss, så det var otroligt kul. Och att vi vann matchen mot Kumla så stort kan bero på att vi hade det här fantastiska stödet från Skinnsbergsborna. Och så var vi väl hetast när det gällde helt enkelt, säger Ann-Louise Hjorth som spelar forward/center i Knäppmora AIK.

Jubel efter det att seriesegern var bärgad. Foto: Tomas Andersson

Tredje säsongen gillt

Det var under våren 2021 som innebandyklubben efterlyste spelare på Facebook för att kunna bilda ett damlag. Intresset blev så stort så drömmen blev verklighet. Unga juniorer blandades med äldre damspelare som hade spelat i det lag som lades ner flera år tidigare.

En av damlagets första träningar tillsammans år 2021. Foto: Niklas Lindh

Sedan hösten 2021 har laget spelat i division 3. Men den här säsongen har laget vunnit nästan samtliga matcher, och under fredagkvällen stod det klart att seriesegern var bärgad och att laget avancerar till division 2 nästa säsong.

– Jag tycker att det är jättekul och jag känner mig mer taggad än någonsin. Nu är det fasen dags för oss att visa vad vi kan i division två.

Topplag i tvåan?

Ann-Louise började spela i damlaget förra året, då hon flyttade tillbaka hem till Skinnskatteberg igen efter nio år i Västerås. För Ann-Louise är det en självklarhet att vara med i laget även nästa säsong.

– Japp! Och jag tror att laget kommer att kunna vara med och konkurrera i toppstriden. Nu är vi en ganska liten trupp, men om alla kommer att vara med och bidra och vi får några nyförvärv, så kan vi absolut ligga bland de tre topplagen.

På lördag spelar Knäppmoradamerna säsongens sista seriematch, då borta mot Kumla. Det är en i praktiken betydelselös match då seriesegern redan är klar för laget från Skinnskatteberg.

Sportchefen: En underbar känsla

Klubbens sportchef Tomas Andersson är lyrisk över damlagets fantastiska säsong och avancemanget till tvåan.

– Det är helt underbart och något som vi har kämpat för! Och vi kommer att ha ett starkt damlag till division två nästa säsong.

Tomas Andersson är sportchef i Knäppmora AIK. Foto: Niklas Lindh

Vad beror det på att det gick vägen?

– Det är ju tjejerna, ledarna och en härlig symfoni av alltihop som ligger bakom. Härliga kämpar och en grym inställning.

Herrlaget nästa säsong?

Herrlaget var mycket nära att ta sig över kvalstrecket i division tre för att kvala in till tvåan. De föll dock på sämre målskillnad jämfört med laget som låg precis ovanför i tabellen.

Men med ett damlag i division två så talar det för ett ökat innebandyintresse i Skinnskatteberg, och med fler barn och ungdomar som vill spela innebandy framöver.

– Ja så kommer det säkert att bli. Och titta bara på läktaren på dammatcherna. Senast var det 150 personer på en match och det är otroligt mycket för en ort som Skinnskatteberg under en fredagkväll.

– För Skinnskatteberg som kommun är det här helt fantastiskt att ha ett damlag som spelar lite högre upp, och det är inte minst viktigt för unga tjejer som får fantastiska förebilder. Det här laget kan hävda sig riktigt bra i tvåan. Det är jag helt övertygad om.

Knäppmora AIK i röda hemmatröjor. Foto: Linus Tengvall